Той е създаден от шуменски инженер

Шуменец създаде хуманоиден робот в гаража си. Започнат като студентски проект – робо ръка, Роки е висок колкото човек и може да се движи. Тялото му е създадено от различни механизми, събирани и преработвани от създателя му с години.

Росен Христов се занимава с поддръжка на мишини – в работно време. Извън него – създава роботи.

“Защото ми е като детска мечта – един вид – се опитах да си сбъдна детската мечта. Още от първи клас се занимавам с електроника – не съм я изучвал. Тя си ми е като хоби”, казва той.

И така от хобито – се стига до технически университет. А роботът Роки започва да расте около дипломната му работа.

Американци извикаха полиция заради новата си прахосмукачка робот

„Беше само ръката. Оттам нагоре реших да надграждам – да направя цял робот – стигнах до тук", допълва той.

За да успее да сглоби робота, Росен започва да събира различни части втора употреба, които съживяват машината. А с подходящ софтуер ще може да изпълнява функцията на барман да речем. Засега Роки основно е помощник на Росен.

„С дясната ръка може да хване поялник и помагал ми е докато държа разни неща – като нямам толкова ръце – той ми е помагал в запояването”, казва Росен.

Механиката на роботите е достатъчно финна, за да могат да правят почти всичко. Самият създател вярва в бъдещето на роботите и то създадени в България. В момента Росен разработва в екип нова роботизирана ръка и се надява скоро тя от прототип да стане завършен робо продукт, създаден в България.