Снимки от миналото може да видим в изложба в Етнографския музей

Снимки на известния в миналото фотограф от Родопите Крум Савов показват как е изглеждал Пловдив преди век. Изложбата се намира в Етнографския музей в града под тепетата. Събитието е част от закриващата програма на „Пловдив - Европейска столица на културата". Официалната церемония е в неделя вечер.

При едно от посещенията си в града преди 100 години Крум Савов запечатва за следващите поколения стария Пловдив с неговите калдъръмени улици, емблематични къщи, порти, еркери, тавани с резбовани розети. Фотографът ни отвежда и в емблематичния квартал „Капана”,  в който преди век е била занаятчийската чаршия.

Най-отровните риби в света - на изложба в Пловдив (ВИДЕО)

„Ако сега „Капана“ е квартал на творческата индустрия, там е било занаятчийското сърце на Пловдив. Там във всеки хан, във всяка улица са били струпани определени занаятчии - обущарите, тези които са правили налъмите, еминиите, чехлите”, разказа директорът на Етнографския музей в Пловдив Ангел Янков.

След катастрофалното земетресение през 1928 г. той документира не само пораженията в града, но и настроението на хората, преживели този природен катаклизъм. В сърханените и до днес над 1000 фотографии Крум Савов разказва за хората, населявали  Родопите и Беломорието, когато населението не е било разделено от граници.

Изложбата ще остане в музея до края на февруари.