Те се наричат "ксенобот"

Учени достигнаха до изключително голям пробив в биороботиката, създавайки първите живи, самолекуващи се роботи от стволовите клетки на жаби. Тези роботи се наричат „Ксенобот” от името на жабите. За откритието разказа Йонко Чуклев, зам.-председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация - PARA.

„Мога уверено да кажа, че настоящото откритие ще бъде най-голямото за началото на годината. Революционната стъпка всъщност е, че един изкуствен интелект направи милиарди конфигурации как тези клетки могат да бъдат програмирани, така че да създадат един организъм, който да се движи, да е устойчив и да се регенерира”, това обясни в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Чуклев.

Роки - първият български хуманоиден робот

„Говорим за първия компютърно генериран организъм. Алгоритъм е предвидил неговото успешно движение. Всъщност той може да умре, ако бъде оставен за седмица без протеини и хранителни вещества, но ако има необходимата енергия, може да се регенерира”, допълни той.

Чуклев разказа, че говорим за организъм, който наподобява песъчинка. Поради липсата на синапси и неврони обаче, той не притежава интелект. Той би могъл да бъде инжектиран и човешкото тяло и да се използва за таргетиран пренос на лекарства. Друго приложение би било използването му за почистване на океаните от микро пластмаси.

Роботизирано насекомо използва изкуствени мускули за придвижване

„Все още е рано да говорим за интелигентни форми, тъй като там процесът ще отнеме много повече години. Регулациите и средствата, инвестирани в едно такова развитие, ще предопределят докъде би могло да стигне това откритие”, завърши Чуклев.