Те бяха намерени в османо-турския архив в Истанбул

Тази вечер в националния музей „Васил Левски” в Карлово за първи показват новооткритите документи от живота и делото на Апостола. Ценните документи бяха намерени в османо-турския архив в Истанбул. Изследването е дело на директора и уредника на музея към родната къща на Васил Левски в Карлово. Документите са от края на 1872 година.

„Най-интересна е снимката на Васил Левски, за която доказахме, че всъщност това е фотографията, използвана от османската власт за неговото издирване. За удобство на тези, които са го преследвали, на гърба на снимката има словесно описание на неговите външни белези”, обясни Виктор Комбов, уредник в Националния музей „Васил Левски”, Карлово.

От документите става ясно, че Апостолът е възприеман от тогавашната Османска власт като много опасен човек за империята.

В ЗАБРАВА: Защо къща-музей на Васил Левски все още се руши?

„Османската власт е имала далеч преди залавянето на Васил Левски информация за това какво той е правил на територията на Дунавския вилает и въобще в българските земи. И за това, че не едва след разпитите на комитетските дейци от Тетевенско, Орханийско дават следата на властта към Васил Левски”, обясни Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски”, Карлово.

Откритите документи показват, че революционната мрежа е много по-мащабна от данните досега, но и че османската шпионска мрежа работи ефективно. Властите са били запознати със социалния статус на революционната организация.

„Между тези 400- 500 души, които са заподозрени като преки съмишленици на комитетското дело, присъстват все млади, образовани, заможни, влиятелни хора”, обясни историкът проф. Пламен Митев.

Османска власт е плащала щедро на агентите, които са донасяли информация за Левски.

„В тези документи става дума, че месечно от порядъка на 3 000 гроша. Само като пример годишната заплата на един от добрите даскали по това време е от порядъка на 10-12 000 гроша”, обясни  проф. Митев.

Изследователите се надяват в документите да открият отговора на най-важния въпрос- кой е предателят на Левски.

Все още продължава преводът на други няколко документа, открити в архива.