Документите бяха показани в Националния музей "Васил Левски" в Карлово

Документи, свързани с живота и делото на Aпостола, бяха показани за първи път в Националния музей "Васил Левски" в Карлово. Ценните архиви са получени от Турция и разкриват неизвестни досега факти за Левски.

Изследването е дело на директора и уредника на музея към родната му къща в Карлово.

"Документите са открити в Османския архив в Истанбул и са от края на 1872 г. Най-интересна е снимката на Левски, за която доказахме, че всъщност е фотографията, използвана от османската власт за неговото издирване. За удобство на тези, които са го преследвали, на гърба на снимката има словесно описание на външните му белези”, каза уредникът Виктор Комбов.

В Карлово показват новооткрити документи за живота на Левски

"От документите става ясно, че Апостола е възприеман от тогавашната османска власт като много опасен човек за империята. Османската власт е имала информация за Левски далеч преди залавянето му и за това какво е правил той на териоторията на Дунавския вилает и въобще в българските земи”, обясни Дора Чаушева, директор на музея.

Какво бих казал на Левски, ако беше жив днес?

Откритите документи показват, че революционната мрежа е много по-мащабна, отколкото се е смятало досега, както и че османската шпионска мрежа е работела ефективно. Властите са били запознати със социалния статус на революционната организация.

„Тези 400- 500 души, които са заподозрени като преки съмишленици на комитетското дело, са все млади, образовани, заможни, влиятелни хора”, казва историкът проф. Пламен Митев.

Османската власт е плащала щедро на агентите, които са донасяли информация за Левски. „От тези документи става ясно, че месечно сумата е била около 3 000. Годишната заплата на един от добрите даскали по онова време е била 10-12 хиляди гроша”, допълва проф. Митев.

В ЗАБРАВА: Защо къща-музей на Васил Левски все още се руши?

Изследователите се надяват в документите да открият отговорът на най-важния въпрос - кой е предателят на Левски.