Става въпрос за общо 31 паспорта и 38 ЕГН-та

Гръцките власти разследват шестима полицаи и още 27 души по подозрение за участие в измамна схема за издаване на фалшиви паспорти и лични карти. От полицията не съобщават дали има задържани по случая.

Документите са били предназначени за чуждестранни граждани, които са извършили престъпления и бягат от закона, съобщиха властите в Атина, цитирани от БГНЕС.

Криза за паспорти в Северна Македония

Службата за вътрешен полицейски контрол заяви, че издадените документи са обявени за невалидни. Става въпрос за общо 31 паспорта и 38 ЕГН-та, издадени между 2016 и 2018 г. Личните документи са били търгувани на черния пазар на цени от 5 000 до 40 000 евро.

Схемата е действала, като е крадена самоличността на гърци, живеещи в чужбина, които са пропуснали да удължат валидността на личните си документи в законовия срок.

България е на 19-то място в класацията за най-добри паспорти на 2019

Контролът за валидност на паспортите беше засилен в Гърция през последните години в резултат на нарастващия приток на бежанци, които нямат право да отидат в други страни от ЕС заради ограниченията, наложени от ЕС през 2016 г.

Гърция все пак остава най-популярната дестинация за незаконно влизане на бежанци, които се опитват да стигнат до ЕС.