Според Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия те са на стойност между 2 000 и 6 000 лв.

Малки магазини за алкохол и цигари плашат със съкращения на персонал и фалити заради промените в Закона за хазарта. Според Асоциация на търговците на тютюневи изделия, засегнати са над 20 000 търговци и дистрибутори. Техните разчети показват, че в обектите има непродадени лотарийни билети на стойност между 40 и 50 млн. лв.

Около 20 000 лева е загубата за Таня Бобчева от непродадени лотарийни билети в няколко нейни обекта в Бургас. „Не виждам защо ние, малките търговци, трябва да поемем буфера и щетата заради недоразумението между големите”, казва тя.

Последен ден за изтегляне на всички лотарийни билети от магазините

Бобчева разказва, че е имало дори физическа саморазправа между търговци, които си искат парите от тези, които им доставят билетите.

За дистрибутори щетите също били големи. „При нас има налични билети с изплатена печалби плюс комисионни и плюс неплатена комисионна за около 800 000 лева”, коментира дистрибуторът Димитър Иванов.

БЕЗ ЧАСТНИ ЛОТАРИИ: Какво следва след промените в Закона за хазарта?

Именно затова от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия са написали писмо до премиера Бойко Борисов, в което молят да бъде намерен начин търговците да си върнат парите. Според тях загубите на търговец  са средно между 2 000 и 6 000 лева. „2 000 лева, за един малък обект, който прави оборот от 300 лева за 24 часа са дву-три месечна работа по 8 часа на ден”, казва Иван Делчев - председател на УС на БАТТИ.

Според вносителя на промените в Закона за хазарта Валери Симеонов търговците трябва да си търсят парите от Лотарията или по съдебен ред. „Няма такъв закон, който в детайли да предвижда всякаква форма на търговски риск. Да вменяваме такива задължения на държавата не мисля, че е редно, надали всички българи са съгласни с техните данъци да се покриват търговски рискове на отделни обекти”, коментира той.

От Комисията по хазарта отговарят, че отношенията между Лотария, дистрибутори и търговци са частноправни и не са предмет на регулиране от Закона за хазарта. От Националната лотария днес запазиха мълчание.

ОКОНЧАТЕЛНО: Лотарията става държавна

Валери Симеонов: В Закона за хазарта няма пропуск

Бюджетната комисия реши да забрани частните лотарии