Това решиха депутатите на второ четене в парламента

Окончателно - край на частните лотарии. Лиценз за този вид хазарт оттук нататък ще може да има само държавата.

А всеки, спечелил и не взел наградата си, ще трябва да си търси парите от досегашните собственици на лотариите. Това записаха депутатите в променения закон за хазарта. Промените влизат в сила от публикуването им в държавен вестник. Това може да стане още във вторник, 11 февруари.

Три седмици след като лидерът на НФСБ Валери Сименов внесе промени в Закона за хазарта, които забраняват частните лотарии, те вече са факт. Това стана с гласовете на мнозинството.

Сега на дневен ред е въпросът, как на практика спират игрите, какво се случва с напечатаните талони и кой ще плаща отложените във времето печалби.

 

МФ: Да се запази действащият модел на облагане на традиционния хазарт

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, се изплащат според съответните условия и правила на играта. Държавата няма да се меси в тези частно-правни отношения. Печелившите трябва да предприемат сами мерки, за да си вземат печалбите.

„Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат”, каза Валери Симеонов, ОП, НФСБ.

Борисов за Лотарията: За какво одържавяване става въпрос? (ВИДЕО)

Текстовете бяха приети от депутатите на ГЕРБ и „Обединените патриоти”. БСП се въздържаха. Същото направиха и от ВОЛЯ. Депутатите на Марешки обаче подкрепиха текстовете на БСП за пълна забрана на рекламата на хазартни игри. Предложението на левицата обаче беше отхвърлено.

„Променихме закона, тъй като смятаме, че не е редно държавата да се бърка в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки и да си ги търсят”, заяви Валери Симеонов.

Валери Симеонов обяви, че забраната на частните лотарии изключва спекулациите през последните седмици, че с промените ще се извърши преразпределение на пазара.

„Спортният тотализатор ще си остане завинаги. Той влиза в списъка на дейностите, които неподлежат на концесиониране. И приватизиране и хазарта си оставен държавен и няма повод за никакви притеснения, че се преразпределя пазара”, заяви той.

От ГЕРБ също увериха, че в закона текстовете са разписани така, че да защитават всички интереси. Но, ако се установи: „законодателна празнота”, то те можели да реагират веднага.

"Съгласно текстовете на закона, взаимоотношенията между спечелилите и съответното дружество - хазартно, се регламентират от договорите, които са подписали помежду си и ангажиментите са на съответното дружество, след прекратяване на функциониране на дейността му”, коментира Даниела Дариткова, ГЕРБ.

От БСП се въздържаха и не подкрепиха решените за лотариите. Мотивът им: „Подкрепяме ограничаването на продажбата на лотарийни билети, да не могат да се разпространяват навсякъде. Подкрепяме и предложихме да се ограничат агресивните реклами, които водят до пристрастяване към този опасен продукт. Не намираме достатъчно гаранции за така нареченото одържавяване на този бизнес, затова в тази му част не го подкрепихме”, заяви Крум Зарков от БСП.

 

След окончателното гласуване на промените Валери Симеонов призова хората:

„Да спрат да купуват талони. Защото спиране на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който законът се публикува в Държавен вестник.”

До дни се очаква да започне изземването на лотарийни билетчета от търговската мрежа.