Щабът ще предложи нови по-строги мерки срещу коронавируса

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Министерския съвет с Националния оперативен щаб за коронавируса. То започна след 22:00 часа. 

 

По информация на NOVA се очаква да бъдат предложени нови мерки за борба с COVID-19, сред които вероятно ще е засилване на граничния контрол или ограничаване на преминаването, както и ограничаване на учебните занятия.

Борисов и Радев смятат, че България може да се справи с коронавируса

ИЗВЪНРЕДНО: Нови 7 случая на коронавирус, общо стават 23 в България

Само в рамките на днешния ден случаите на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23-ма души. Заразата взе една жертва в България. Световната здравна организация вече обяви COVID-19 за пандемия.

От правителствената пресслужба съобщиха, че на заседанието Оперативният щаб е докладвал предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Представен е доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС, като подробно е посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание е отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759,6 на всеки 100 000 души, а в ЕС – 504,3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800,2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска – 222,5 на сто хил.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение – 616,8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601,5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хиляди, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

ИЗВЪНРЕДНО: Нови 9 случая на коронавирус у нас

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.