Това обяви министърът след проверка на МВР в столичния квартал "Факултета"

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов взе участие в проверка на МВР. Столичният квартал „Факултета” вече трети ден е един от ромските райони у нас със засилено полицейско присъствие. Днес следобед по улиците основно имаше семейства с деца. А опашки се извиваха пред хранителните магазини. В акцията се включи и столичната община - с дрон.

Това е декларацията за преминаване през КПП в областните градове (ДОКУМЕНТ)

„Дронът може да намали ресурса на МВР, като ние го пускаме на определени улици. Така че да дава съобщения ясни, точни към хората”, каза Красимир Димитров, Столична община.

Въпреки че хората в квартала не се плашат от строгите наказания срещу неспазване на карантината, вътрешният министър отчете делата за това се увеличават.

„Разпоредил съм на колеги да бъдат по-гъвкави в този първоначален момент и да преценяват необходимостта на всеки да пътува. Мерките ще стават по-сериозни и именно заради това сме разпространили декларация, която всеки може да попълни. Тя е налична на сайт на МВР, а служителите на КПП-тата ще имат празни декларации за попълване“, обясни Маринов. "Не е време да се лъжем кой къде работи", заяви той.

163 са заразените с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Над столичния квартал „Факултета“, от днес дрон ще отправя предупреждения за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса и ще следи за струпване на групи хора.

Маринов добави, че ако хората от малките населени места решат да пътуват към големите областни градове, ще им бъде нужна уважителна причина.

"Хората, които живеят на друг адрес, различен от личната карта, да не ходят да си сменят регистрацията, за да могат да минат през КПП-то. Достатъчно е да попълнят адреса си в новата декларация, която пуснахме днес", допълни Маринов. 

"На този етап сами разбирате, че мерките приложени на територията на цялата страна срещу възрастни хора не предполага полицията да действа като срещу престъпници затова апелирам, че това се прави за тях и те се излагат на риск. В интерес на истината обиколих и парковете в централната част на столицата, празни са, но пък наблюдаваме друга тенденция да излизат извън София и да се събират по околностите", обясни Маринов.

Италия с нов рекорд: 6 557 нови случаи на COVID-19, 793 починали за денонощие

"Към момента не ми е докладвано да има случай на арестант да има симптоматика за коронавирус", каза още министърът. На въпрос дали има полицаи под карантина, той каза, че има. "На този етап не са много и надявам се да не стават много, защото всички колеги са на първа линия, всички почивки са спрени и ние правим всичко възможно да намалим щетите", допълни Маринов.

"България е в една по-добра ситуация, защото хората много ясно могат да видят какво се случва в Западна Европа и ако на база на тази информация ние сме безотговорни на база собственото си поведение и отговорността към останалите, мисля, че това е престъпно", подчерта той.

Вътрешният министър съобщи още, че под карантина на територията на цялата страна са около 7 хиляди души. Вече има образувани и няколко десетки досъдебни дела на нарушители. Той обаче успокои – информация, която се споделя в соациалните мрежи, че хеликоптери ще обгазяват въздуха след 23:30 часа, срещу COVID-19, е фалшива.

“Това е поредната фейк новина. Мисля, че се разпространява и едно клипче от Женския пазар. Който няма достатъчно акъл да го прецени, нека вярва”, добави Маринов.

През последните дни МВР е пресякло опити за продаване на фалшиви дезинфектантин и контрабанда на 30 тона спирт. Маринов припомни, че неспазването на карантината води до наказателна отговорност.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП