Той даде за пример препоръките на най-добрите медици и здравни организации в света

В "Карай направо" говори главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев. „Ако гледаме практиката на други страни, мерките у нас не са най-крутите. Има още стъпки, които могат да ги затегнат, но аз се надявам това да не се налага“, това заяви той пред Диана Найденова.

„КАРАЙ НАПРАВО”: Марешки за коронавируса и цените на горивата

„Полицията няма да допуска посещението на парковете и най-вече струпването на хора. С тези мерки ние нямаме за цел да спрем живота или бизнеса. Хората трябва да осъзнаят, че ако не ги спазват, има и други възможности. Трябва да се справим с това. Всички експерти казват, че единственият шанс е социалното дистанциране. Това е единственото, което най-добрите в тази област препоръчват. Ако 100% от хората си останат вкъщи, след 14 дни вируса няма да го има. Това ,разбира се, е невъзможно“, заяви Ангел Кунчев.

„КАРАЙ НАПРАВО”: Министърът на икономиката - за водата на Перник

Той обясни, че е нямало страна по света, която да е била готова за случващото се. „Никой по света не очакваше, че ски курортите ще станат такова огнище на заразата. В началото на кривата сме. Хубавото е, че го отложихме доста. Правим полевата болница, защото трябва да бъдем готови на всичко. Ако вълната е много голяма, е нужно да помогнем на всеки“, добави Кунчев.

Той коментира и вълната от недоволство на медицински персонал относно екипировката, която им е предоставена.

„До този момент оставка са подали 1 лекар и 3 медицински сестри. Това няма как да е национален проблем. Няма лечебно заведение, в което се лекува болен от коронавирус и няма всички нужни предпазни средства. Гарантирам за това“, каза Кунчев.

Боил Банов: В нашите музеи има много по-интересни и сериозни неща от тези на Божков

„Заради действията на по-несъзнателните хора, може да се наложи да се въведат по-строги мерки. Това означава, че излизането от вкъщи ще става много трудно и само след сериозна причина", завърши Кунчев.

Целия разговор гледайте във видеото