Страната е ключова транзитна точка за мигранти и бежанци, които са решили да се отправят към Европа

Бреговата охрана на Турция е спасила в сряда 34 мигранти край бреговете на Егейско море, предаде БГНЕС. Според източници на „Сабах“, групата е натоварена в гумени лодки от бреговата охрана на Гърция и е била изпратена в турски териториални води.

Турция е ключова транзитна точка за мигранти и бежанци, които са решили да се отправят към Европа, за да започнат там нов живот, подчертава изданието. От 1 януари служители на бреговата охрана са пресрещнали 5 780 нелегални мигранти в Егейско море. Само през януари са били спрени 4 062 мигранти.

Германия спира приема на бежанци

По официални данни през същия период броят на загиналите е бил 26, като в повечето случаи причината е била удавяне или хипотермия по време на опасното плаване до намиращите се наблизо гръцки острови. Всяка година хиляди мигранти, много от които бягат от война, глад и бедност в родните си страни, поемат по опасния маршрут, за да стигнат до Европа. Някои от тях стигат до Турция пеша.

ЕС дава по 2000 евро на всеки мигрант в Гърция, ако се върне у дома

За последните 5 години Турция е прихванала 1,2 милиона мигранти и е задържала повече от 27 000 трафиканти на хора. Незаконната миграция набира скорост през последните години поради редица вътрешни катаклизми, икономически кризи и политическа несигурност, засягащи държави като Афганистан, Пакистан, Сирия, Ирак и Иран, както и други страни на африканския континент.

ООН: Турция е модел за отношение към бежанци и търсещи убежище

В края на миналия месец Турция обяви, че няма да спира мигрантите и бежанците да стигнат до Европа по суша, като същевременно забрани преминаването с лодки заради голямата опасност. Анкара обвини Европейския съюз, че не е спазил обещанията си по споразумението за мигрантите от 2016 г. Тя предупреди, че заради нападенията срещу цивилни в Идлиб към границата на Турция се придвижват милиони бежанци.