Споровете по темата продължават

Ефектът от носенето на маски продължава да е обект на спорове. Въпреки това в много държави носенето им е задължително.

Ясно е, че разпространението на коронавируса става по въздушно-капков път. Когато някой от нас кихне или се изкашля, въздухът изстрелва капки на 2 метра при кашлица и на 6-7 метра при кихане. Тоест един носител на COVID-19 е способен да разпръсне вируса в широк радиус по хора и повърхности около себе си. И точно в това е смисълът от носенето на маски. Защото не всички са наясно, че са заразени.

В най-общия случай маските са два вида - текстилни и специализирани медицински. Според някои проучвания текстилните пропускат над 90% от микрокапките. При медицинските защитата е по-силна - около 40-50 на сто, но отново не дава 100-процентова сигурност.

Изводите от всичко това вече са направени. И експертите на Световната здравна организация продължават да не препоръчват носенето на маски от здрави хора. Но споровете „за” и „против” продължават.

Словакия и Чехия изискват всички да носят маски на обществено място, за да се борят със заразата. В САЩ пък още дебатират по въпроса.

„Масовото носене на маски, извън болничните среди, в момента се обсъжда активно”,обясни Антъни Фаучи, национален консултант по имунология на САЩ.

Властите не искат да се стигне до недостиг на екипировка за болниците.

„Може да си покриете лицето с друго нещо, а не маска. Не е лоша идея, поне за известен период. След време ще отпадне”, заяви президентът Доналд Тръмп.

Докато в Америка обсъждат, Световната здравна организация препоръчва, само болни хора или такива, които се грижат за болни, да носят маски.

„Няма конкретно доказателство, че от носенето на маска има някаква полза. Даже понякога е обратното”, обясни Майк Райън от СЗО.

Това не спира властите в двете страни от бившата Чехословакия. В една от големите телевизии в Братислава дори водещите на новините се появяват с маски на екран. Чехия също провежда кампания за носенето на маски. Беше изработен специален видеоклип на различни езици.  В него участва министърът на здравеопазването, старателно маскиран, както и експерти и лекари. Клипът представя масовото носене на маски като един от начините да се пребори заразата от коронавирус. Такива мерки взимат и в Израел.

„Искаме от вас, гражданите, да носите маска на обществените места. Ако нямате маска, носете шал или друго, с което да покривате лицето си, за да ограничим разпространението”, призова Бенямин Нетаняху.

Властите искат предстоящите празници за евреи, мюсюлмани и християни, да се празнуват само в тесен, семеен кръг.

Информация: Николай Василковски, Момчил Минков

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП