Премахнат бе крайният срок за кандидатстване

Националният съвет за тристранно сътрудничество прецизира мярката 60 на 40. Държавата няма да изплаща компенсации по схемата за служители в неплатен отпуск.

Премахнат бе срокът 21 април, който досега беше краен за подаване на документи за кандидатстване. Така реално се дава възможност на работещи предприятия да се възползват от схемата 60 на 40 и след това.

Дончев: Над 23 000 работници ще бъдат подпомогнати по мярката 60/40

Освен това фирмите, които работят на непълен ден, ще могат да получат компенсация. В обхвата на мярката се добавят също и частните детски градини и училища.

Предложенията на работодатели и синдикати как да се стимулира икономиката ще се допълнят и обсъждат на следващото заседание на Тристранката след Великден. 

 „Едно предприятие, което може да докаже 20% спад на продажбите, и същевременно е с няколко или всички работници, мине на непълно работно време, може да подаде документи за компенсации и ще получи компенсации”, обясни Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

На проведеното заседание, Националния съвет за тристранно сътрудничество избра Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, за ротационни заместник-председатели на НСТС, съответно от организациите на работниците и служителите и на работодателите, за срок от една година, считано от днес, 13 април 2020 г.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!