В нея ще се тестват проби за COVID-19

Началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски откри новопостроената лаборатория, в която ще се правят тестове за коронавирус. Тя се намира на територията на университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. 

На събитието присъстваха областният управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, ръководителят на лабораторията доц. д-р Мария Атанасова, както и пловдивският митрополит Николай. 

По думите на Мутафчийски това е  една от най-модерните лаборатории у нас, изградена само за 20 дни.

Втората лаборатория за тестване на COVID-19 в Пловдив започва работа

 

Вече са взети първите 7 проби, а резултати от тях се очакват този следобед. За коронавирус са тествани и шестимата специалисти, които ще работят в лабораторията. Пробите им са отрицателни. 

„Ще обработваме около 28-30 проби в началото. Капацитетът може да бъде увеличен до 60-90. По разпореждане на Местния кризисен щаб не трябва да имаме придружаващи заявки, разпечатани на хартия, защото те ще идват от клиники, където може да има заразени“, заяви доц. Мария Атанасова, ръководител на лабораторията по вирусология.

„Основният акцент за развитието и работата по-нататък е, лабораториите и развитието на медицинските ресурси, особено на интензивните легла да бъдат налични, за да може да се освобождават мерките една по една”, каза ген. Мутафчийски. „Имаме четирима пациенти, които вече 33 дни не могат да бъдат изчистени от вируса. Оказва се изключително упорито заболяване”, обясни още ген. Мутафчийски.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!