Сега задачата ми е да запазим българите живи и здрави, каза премиерът

 „Всички бизнеси, които могат, работят. Тези, които не могат, в последствие ще ги компенсираме, ще им помагаме, така че държавата да работи. Задачата ми е да ви опазя живи”.  Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Той направи  инспекция на строителството на магистрала „Струма” и тунела „Железница”.

„Виждате колко сме напреднали, колко бързо става”, коментира Борисов, като изрази надежда карантината в страната да минава по-леко. „Да похвалим работниците, организацията. Всички са с маски, каски, ръкавици. Шофьорите са карантинирани в кабините. Ще стане добре”, каза Борисов.

„Ако е било лесно, да са го направили другите. Тази магистрала трябваше да е готова за Олимпиадата в Гърция, винаги ще го напомням”, каза Борисов.

Същевременно той не каза да се обмислят затягане на извънредните мерки. „Трябва да се спазва заповедта на министъра. Нищо по-добро не е прилагано в света”.

Борисов каза пазарите „да действат гъвкаво”. „Затова наредих на министъра да отпуснем и четвъртък, и понеделник. Веднъж на моя отговорност отпуснах пазарите, видяхте какво се случи”, каза премиерът. „На Разпети петък не се работи, в събота и неделя вкъщи, и в понеделник пак ще си напазаруват”.

„Трябваше снощи късно ЕК да одобри мярката 64/40, днес я минахме на заседание на МС, за да може да се изпълнява законно”, каза още Борисов.

Относно мярката, отнасяща се до българската продукция в големите хипермаркети, премиерът каза, че смята, че ще се намери разумния компромис за всички.

 

По време на инспекцията на магистралата беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Тунелът вече е изкопан на около 600 метра. Дължината му е 2 км – най-дългият тунел за автомобили и тежкотоварни МПС-та. По-дълги са строени само жп транспорта”, обясни  Нанков.

„Много съм доволен от напредъка на строителството на автомагистрала „Струма“. Стотици хора работят, стотици семейства имат заплати, миналата седмица платихме, така че за светлите празници хората да имат средства. Дайте им премии, виждате как работят като пчелички”, коментира Борисов.

Премиерът беше категоричен, че напредъкът на изграждането на важната пътна артерия е съществен като на места вече се монтират мантинели, поставят се укрепителни мрежи и се завършват канавки. Към момента са изпълнени около 600 метра от северния и южния портал на тунел „Железница“. Миналата година предсрочно беше пусната за движение отсечката от автомагистралата от Благоевград до подхода към тунела. В момента се довършват останалите близо 6 км след „Железница“ в посока Гърция.

„Първо е поляна, а след това - магистрала и вижте с каква модерна техника се работи“, посочи Борисов. Той изтъкна, че екипите използват всеки един момент от времето, когато е благоприятно, и не спират да строят, въпреки извънредното положение заради COVID-19. „Огромни съоръжения се правят“, подчерта премиерът и допълни, че при строителството са спазени всички процедури по отношение на опазване на природата, за да не се навреди на околната среда в района.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.