Започва и поетапно подновяване на плановия прием в болниците

От днес работи „зелен коридор“ за консултации и ваксини на деца. Те ще се извършват в дните вторник и четвъртък. Тогава личните лекари няма да посрещат други пациенти. Въпреки продължаващата пандемия, от днес се възобновяват и женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. 

При педиатъра д-р Ира Маркова са записани 900 деца. Тя ще започне с най-малките, които нямат никакви ваксини от раждането си. „Приоритетни са хексаваксината, дифтерията, тетанус, коклюш, детски паралич, детски мингит, хепатит Б“, казва тя.

Възобновяват се женските и детските консултации в болницитe (ЗАПОВЕД)

Д-р Маркова не смее да предположи какво ще стане, ако бъде имунизирано дете, което е болно от COVID-19 и още не е проявило симптоми. „Медицината все не знае достатъчно за вируса“, посочва д-р Маркова. За да защити себе си и пациентите си, преди да запише час на пациент, проучва. „Правя страхотна епидемиологична анкета с родителите. Разпитвам ги спазват ли карантината, къде работят, дали контактуват с много хора“, коментира тя.

Още от вчера Ира Маркова и останалите двама педиатри в центъра пишат мейли на родители със стриктни указания - да измерват температурата на всички, с които съжителстват. „Всяко дете има конкретен час в рамките на деня. Родителите с децата спират с колата отвън, звънят, един родител влиза с детето“, обяснява още педиатърът.

 

 

Според нея обаче заповедта на министъра не е коректна. В нея пише, че в рамките на два дни всички общопрактикуващи трябва да правят само такъв тип консултации и ваксинация, без да посреат други пациенти. Но някои от джипи-тата почти нямат деца сред пациентите си. Така два дни остават с вързани ръце.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев лекарите не са задължени да блокират достъпа на други пациенти и вторник, и четвъртък.

 

 

„Ако те са в състояние да свършат работата за един или два дни, те си определят графика и натоварването. Разбира се, тези, които имат по-малко деца могат да го направят само четвърък“, казва той. И допълва: „Ние сме препоръчали имунизациите да не се правят в общи манипулационни точно затова да няма смесване между пациентите на различните лекари“.

Така въпросът каква ще бъде организацията по ваксиниране на децата остава в ръцете на всеки лекар индивидуално.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!