Отделните области ще бъдат оцветени в червено, жълто или зелено

Във Франция властите ще представят т. нар. „цветна карта“, която ще показва в каква степен се е разпространил коронавирусът в отделните региони на страната. Областите ще бъдат оцветени в червено, жълто или зелено, в зависимост от това колко са засегнати. 

Страната се подготвя за постепенно разхлабване на мерките от 11 май. Има страхове обаче как и по какъв начин това да се случи.  Граждани, които идват от други държави, няма да бъдат поставяни под карантина. Детските градини и училищата също ще отворят врати. Учебните занятия обаче няма да са задължителни. Въпреки облекчаването на мерките Франция удължи извънредното положение до 24 юли. 

Над 3,5 милиона заразени с коронавирус по света

Пред NOVA специалистът Костас Данис разказа за интересен случай на болно дете, което обаче не е заразило почти никого, въпреки че е контактувало с много хора. През месец февруари британски гражданин от Сингапур акостира в популярен френски ски курорт. Там той заразява 13 души, сред които и 9-годишно момче. Детето продължава да ходи на ски и контактува със 172 ученици и учители. Никой обаче не се заразява от него. Това показва изследване на Френската агенция за публично здраве.

Франция, Италия и Испания регистрираха най-ниските случаи на смъртност от седмици

„Концентрацията на вируса в кръвта на детето беше много ниска. Няма никакви сериозни разпространения на заразата в училищата. Колеги в Австралия откриха 18 случая на коронавирус в 15 училища. Сред контактните е имало 700 съученици и 120 учители. Заразили са се само две деца“, разказа д-р Костас Данис.  

Информация: Петя Желева

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.