Какви са щетите?

Опасно време - бури и светкавици в цяла България. Поройни дъждове валяха в почти навсякъде. Най-сериозни количества паднаха в Югоизточна  България. Земеделски производители се оплакаха от сериозни поражения върху реколтата.

На отделни места имаше локални наводнения и градушки. пороите заляха пътища и приземни етажи.

Дъждът във Велико Търново продължава да вали повече от 4 часа. Понеже той е слаб няма повишени нива на реките, няма и оплаквания за наводнени приземни етажи. Не такава беше обстановката обаче в Плевенско снощи. Двуметрова вълна заля село Асеново. Пороят нанесе големи щети в населеното място, които днес бяха почистени

Домът на Чавдар Мичев е най-засегнат от бедствието. Липсва бетонна му ограда. „Като се види нивото на канала, около два метра е била вълната. Беше паднала оградата. Излязох и успях само да си преместя буса, защото беше почнало да го залива. Блокчетата от оградата беше нахвърляно в буса, поне да не го удавят, да го спася. Десет минути вървя, след като снимах клипа, такава силна вода”, обясни той.

Валежи и силни бури и в четвъртък

 

 

В селото, с около 200 жители, няма къща без наводнено избено помещение.Под вода беше и пътя минаващ през Асеново. „Приоритет ни беше проходимостта на републиканската пътна мрежа. Връзката с ферибот Никопол-Турну Мъгуреле, тъй като пътят беше непроходим.Получило се е концентрация на голямо количество водна маса, земеделските терени и свличане на земна маса. Единственото успокояващо е, че няма физически пострадали хора”,  обясни кметът на Никопол Ивелин Спасов.

Освен разчистването на пътищата и домовете, от общината започнаха и оценка на щетите. Застраховани домове в село Асеново няма.

Продължават валежите в областите Русе, Плевен, Сливен, Шумен и Хасково.

Повече по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.