Медикът се заразява с коронавирус, когато се изправя на първа линия срещу болестта

Лекар от ВМА пребори COVID-19 и се върна на работа. Д-р Дончев се заразил с вируса когато решил да помага на колегите си на първа линия.

77 нови случаи на COVID-19 у нас

Да поставиш на риск собствените си здраве и живот, за да помагаш на непознати. Този избор прави д-р Дончо Дончев. Преди пандемията лекарят по професия и призвание помага на най-малките пациенти – лекувайки ушите, носовете и гърлата им. След като коронавирусът идва на територията на България обаче, професионалният път на д-р Дончев се променя.

"Аз съм свидетел как моите колеги от инфекциозна клиника във ВМА месеци наред работеха все по-натоварено и по-натоварено. Надминаха предела на физическите си възможности", разказва той.

"Темата на NOVA": Излекувани

Точно заради това медикът, решава да остави комфорта на кабинета и се включва в битката на първа линия - става доброволец при колегите си по инфекциозни болести във ВМА. А още първият досег до болни пациенти показва на медика, че ситуацията наистина е сериозна.

" Беше нещо неясно и честно да ви кажа  тогава си мислех – „Какво пък толкова, един вирус, ще го изкараме, толкова епидемии са минали”, смята той.

След месец и половина на първа линия д-р Дончев вече е от другата страна – заразява се с COVID-19. Болестта обаче оставя трайни последици в живота на медика.

Д-р Александър Симидчиев за пандемията и страховете

" Имам по-малко бял дроб. Една голяма част от белия ми дроб вече не съществува. Просто сега вече не съм толкова здрав, преди това бях прекалено здрав", обясни лекарят.

Куражът и силата на д-р Дончев му помагат да излезе като победител от битката с COVID- 19 и го учат на ценни уроци.

Репортер: Николай Беремлийски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.