Задържаните приближени до бизнесмена остават в ареста

Задържаните като част от организирана престъпна група за рекет и опити за убийства, които прокуратурата свърза с обвиняемия Васил Божков, остават в ареста. Решението за адвокат Славчо Марков и Веселин Балтов е на Специализирания апелативен съд. Свидетели по делото твърдят, че депутатът Делян Пеевски и бившият съветник на ДАНС Алексей Петров са били мишени на Васил Божков.

Имена на много публични личности бяха споменати в делото за определяне на мярка за неотклонение на адвокат Славчо Марков и Веселин Балтов в Апелативния спецсъд. Двамата са обвинени, че са били част от организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков, която, според прокуратурата, се е занимавала с рекет, опити за убийства и изнасилване. Другите членове на групата са Георги Божилов, който е на свобода срещу 10 000 лв. гаранция, и Александър Митков.

В дома на Славчо Марков бяха открити принтирани снимки на лист А4 на прокурора Ангел Кънев, заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов. На тях били записани телефонът и адресът на Кънев. Освен това, имало данни за следователката Нели Тодорова - коя е тя, името на съпруга и на децата й.

В началото на заседанието прокуратурата поиска делото да се гледа при закрити врата, но съдът отхвърли искането. В залата присъстваха и десетина адвокати от Софийската адвокатска колегия, които са колеги на Славчо Марков. Прокуратурата посочи, че именно Марков е човекът, който е бил връзката на Васил Божков с магистрати и представители на МВР. Веселин Балтов, шеф на охраната на "Нове холдинг", пък организирал кои хора да бъдат респектирани, пише "24 часа". 

Прокуратурата пусна записи на Божков с политик и журналист, дава указания за протестите (АУДИО)

По време на заседанието стана ясно, че един от свидетелите е Константин Бухлев, който се намира в затвора във Варна. По време на разпитите му в края на май той заявил, че Роман Логвиненко, осъден на 10 години като организатор на покушението срещу Алексей Петров, му бил казал, че поръчката идвала от Божков. Тогава Логвиненко разкрил пред Бухлев, че другата мишена е депутатът Делян Пеевски. 

Друг свидетел с тайна самоличност и №532 пък твърди, че в разговор Васил Божков му бил казал, че Веселин Балтов, бивш служител на Отряда за борба с тероризма, стрелял по Манол Велев през 2007 г. Защитата на Балтов - адв. Михалков, опонира, че по същото време - през юли 2007 г., клиентът му е бил на почивка в чужбина. В съда били доведени и свидедтели, които да потвърдят това, тъй като от МВР заявили, че данните за пътуванията в чужбина се пазели 10 години. Съдът обаче отказа да разпита свидетелите.

По делото се появява още един свидетел с тайна самоличност и №525, който е разпитван на 3 юли. Той твърди, че били обезпечени много пари за юридическата защита на Божков. Казал още, че са дадени 5 млн. евро на Цветан Цветанов и още средства - на Мая Манолова и Слави Трифонов.

За този разпит се разбра от обяснението, което Славчо Марков даде пред съда. Той уточни, че действително е бил служител ЦСБОП до 1997 г., бил е началник в направление "Наркотици" и после се е пенсионирал. Оттогава е адвокат. Самият Марков е защитник и на секретарката на Божков Йоана Чолакова, която пък е обвиняема по другото дело срещу бизнесмена.

Според адвоката му още на 4 март Славчо Марков е разбрал, че в дома му предстои са се случват процесуално-следствени действия. В тази връзка защитникът попита как би могъл да държи снимки на прокурора Кънев, след като е знаел, че ще бъде претърсван. Марков, който познава Божков от над 15 години, е бил с него и с адв. Явор Хайтов месец преди бизнесменът да избяга в Дубай и да му повдигнат обвинения. 

По повод твърденията, че е давал пари на известни хора, Славчо Марков обясни, че действително познава Цветан Цветанов, но защото е бил адвокат на Сергей Кацаров, който заедно с бившия вътрешен министър, беше обвиняем по делото за "кечърите".

Макар този свидетел да е таен, очевидно за Марков е добре познат, тъй като той обясни, че става дума за бивш служител на службите, обвинен в педофилия.

"Той стреля и със стратегическата информация, че се готви убийството на главния прокурор", посочи Славчо Марков. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.