С постовете си се разделят четирима министри, Ананиев сменя ресора

Народното събрание прие промените в кабинета, анонсирани в четвъртък след заседание на Коалиционния съвет. 116 депутата гласуваха "за", а  89 - против рокадите. С постовете си се разделят Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. Те ще бъдат заменени съответно от Кирил Ананиев, Лъчезар Борисов, Христо Терзийски и Марияна Николова. На мястото на Ананиев в здравното ведомство идва досегашният директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.  

Преди да влезе в парламента Кирил Ананиев заяви с усмивка, че "се връща в къщата, от която е започнал трудовия му стаж, с голямо удоволствие". И обяви, че предстоят нови социално-икономически мерки, които в понеделник ще бъдат обсъдени на коалиционен съвет. 

ПРОМЯНАТА: Пет министерски рокади (ВИДЕО)

„Не мога да кажа, че ми е олекнало, защото има много неща, които трябва да довършим в Министерство на здравеопазването. Убеден съм, че професор Ангелов и екипът ще завършат няколко много важни проекти, най-вече свързани с електронното здравеопазване”, поясни Кирил Ананиев. И допълни, че има много задачи и в Министерството на финансите.

„На този етап не са необходими още промени. Даже мисля, че малко прекалихме”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. И допълни, че са отворени за диалог с протестиращите.

„Туристическият бранш е сериозно засегнат и трябва да бъде подпомогнат.  Премахването на цените на плажните принадлежности напълни магистралите в събота и неделя. Дай Боже и през седмицата да стане така”, коментира Симеонов относно кризата с коронавируса.

От парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев каза, че оставките на министрите вече са депозирани и представи предложените за техни наследници.

Изказване направи и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя коментира поведението на държавния глава, което той демонстрира при появите си пред протестиращите.

„Вчера за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук и с подбуди за метеж и с обиди срещу законно избраното правителство на България той призова за разпускане на Народното събрание. Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във Facebook подозрително съвпадат”, посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова Даниела Дариткова. 

РЕМОНТЪТ НА КАБИНЕТА: Първи реакции в Народното събрание

„Президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение. Нещо повече – член на стратегическия съвет на Радев е задържан за спиране на метрото в София. Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент. Румен Радев доказа, че парламентът не е удобна институция за него. През целия си мандат досега той непрекъснато демонстрира системно неуважение към институцията, като не присъстваше в нея дори когато се решаваше съдбата на страната ни при въвеждането на извънредното положение и приемането на законодателството за справяне с кризата”, добави още Дариткова.

Последваха изказвания от левицата, която не скри раздразнението си от факта, че премиерът не присъстваше в пленарната зала. Председателят на НС Цвета Караянчева обясни, че той няма възможност да дойде.

„Хората искат ново управление и нищо да не бъде прикрито. Единственият начин да легитимирате каквото и да било последващо участие в политическия живот в бъдеще е изборите да не се провеждат от ГЕРБ”, заяви депутатът от БСП Красимир Янков.

 

 

Според съпартиеца му Румен Гечев пък финансовият министър Владислав Горанов със сигурност е трябвало да подаде оставка. „Фискалната политика, която провеждаше правителството, не отговаря на европейските тенденции”, категоричен бе Гечев.

 „Не чухте гласа на хората, които са по улиците и площадите. Какво искат те и ние от опозицията? – оставка на Борисов и кардинална смяна на мафиотско-олигархичния модел, по който управлява правителството му. Искаме правова държава и върховенство на закона. За 4 години сме гледали 12 серии от този филм. 13-ата може да е фатална за правителството и управляващото мнозинство. Винаги, когато има проблем, се „гори бушон”, за да се спаси системата. Сменяте министри при съмнение за корупция, за да я спасите. За 4 години има над 25 грандиозни корупционни скандали”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

На въпрос дали промените в кабинета са достатъчни министърът на околната среда и водите Емил Димитров отговори: „Питате ме, като че ли аз съм премиер и трябва да се произнеса за благоденствието на целия български народ и на цялата опозиция, недейте така. Имаме премиер, това е преценил, това е предложил на Народното събрание”, посочи той. 

„Очаквам премиерът мъдро да ръководи дейността на Министерския съвет. А съпругът на първата дама да продължава в същия дух”, добави още Димитров на излизане от сградата на парламента.

Премиерът не беше в пленарната зала, защото изчаквал резултат от тест за коронавирус. Следобед беше съобщено, че е отрицателен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.