Според председателя на АИКБ сделката, за която работодателите сигнализираха прокуратурата, трябва да се разследва

„Трябва да има уволнения и разследване на кражбата от „Топлофикация – София”. Ние подадохме сигнал за това в прокуратурата, в Министерството на финансите, което е принципал на борсата и до самата борса. Това е една нагла кражба на над 2 милиона лева. На 16 юли беше извършена сделка – продажба на 50 МВтч за последното тримесечие базов товар на цени, значително по-ниски от пазарните. Занижени са с близо 20 лева на МВтч”. Това заяви в ефира на „Събуди се” председателят на АИКБ Васил Велев.

„Не можем да приемем, че това е от незнание. Това си е нагла кражба. Абсолютно нагло присвояване на средства за секунди, пред очите на всички, нещо, което не може да се скрие или да се замаже. Трябва да бъдат уволнени и разследвани виновните”, категоричен бе той.
По думите на Велев КЕВР е определила референтна цена за базов товар от 90 лева за целия 1-годишен програмен период. Това значи, че през зимата тарифата ще е над 100 лева.
Велев и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа” коментираха и политическите събития от последните седмици. Според Манолов е важно в каква посока ще работят както новите, така и старите. От организацията предлагат подписаното между работодатели, синдикати и изпълнителна власт тристранно споразумение да стане програма на правителството до края на мандата.

„По него е постигнато съгласие между представителите на работещите хора в синдикатите, представителите на бизнеса и работодателите и изпълнителната власт. Има 46 мерки в това тристранно споразумение, които са по-скоро средносрочни, отколкото краткосрочни. Но точно заради това веднага трябва да се захващат тези реформи. Те са свързани и със „зелената сделка”, бизнес климата, социалната подкрепа, образованието и с демографските проблеми”, обясни Велев.

Президентът на КТ „Подкрепа” коментира и антикризисния план на правителството. „В него се залага на думата "социални", което няма как да не ни напряга. В тази ситуация трябва да се подходи по-гъвкаво, не бива да се хвърлят политически заклинания. Но ме е страх, че няма да бъде точно така", каза той. 

Според  председателя на АИКБ тежките месеци за икономиката са тези в момента. "През май стигнахме дъното, през юни ходим по него. Тогава имахме 16,1% спад на промишеното производство. Очакваме  да се задържим на това ниво и да не пропадаме повече. Цялата следваща година няма да компенсираме този спад”, коментира Велев.

Според него трябва да има готовност за ефективно изразходване на средствата, които България ще получи от Европейския съюз.

По-късно от "Топлофикация - София" изпратиха официална позиция за изнесената информация, касаеща непрозрачна сделка.  Публикуваме я без редакторската намеса:

"Възразяваме срещу разпространените в медийното пространство напълно неверни внушения за непрозрачна сделка, извършена от Топлофикация София на 16.07.2020 г. Тогава дружеството продаде 110 450 МВтч. електроенергия със срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г. в сегмент "Двустранни договори” на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Припомняме, че Топлофикация София продава 100% от произведената от електроенергия на БНЕБ. “Усилията на БНЕБ ЕАД са насочени изцяло към осигуряването на надеждна, прозрачна и конкурентна платформа за търговия с електрическа енергия, която да даде възможност на търговските участници да сключват сделки на пазарни цени посредством разнообразни продукти”, се казва на сайта на БНЕБ по повод предлаганите от тях сегменти. Сегментът “Двустранни договори” е напълно законен и легитимен сегмент на борсата и е един от трите, на които всички участници на Българска независима енергийна борса извършват търговия с електроенергия у нас. Останалите два са „Ден напред“ и „В рамките на деня“. Топлофикация София използва всичките три сегмента за търговия. Целта е чрез диверсификация да се постигне възможно най-висока продажна цена. Постигнатата от Топлофикация София цена в сегмент “Двустранни договори” е в размер на 78,10 лв./МВтч. Това е значително по-висока цена от тази, на която се търгува електроенергията в момента. Актуалните цени на електрическата енергия на БНЕБ за периода 01 – 15 юли показват средна продажна цена е 69.74 лева.

В края на годината очакванията на експертите са за цени на електроенергията близки или по-ниски от тези, на които се търгува в момента. На база на информация, разпространявана от СЗО, както и от местните здравни органи, може с голяма вероятност да се очаква повторение на наложените строги епидемиологични мерки. Очаква се това да доведе до нов спад на цените на електроенергията през есента..

С продажбата през различните сегменти на БНЕБ Топлофикация София гарантира стабилен паричен поток към дружеството и по този начин осигурява предвидимост на бъдещите вземания от търговията с електроенергия за кредитиращите и финансово институции, с които работи.

Предвид посочените обстоятелства „Топлофикация София“ ЕАД не е нарушила правилата за работа на БНЕБ и по никакъв начин не може да бъде обвинена в непазарно поведение или в сключване на порочни сделки. Ако се счита, че има порок в регламента за функциониране на някой от борсовите сегменти, премахването му не е в правомощията на дружеството", пишат от "Топлофикация  - София". 

Целия разговор гледайте във видеото

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.