Виолета трябва да напусне ведомственото жилище, в което е живяла 20 години

Възрастна жена инвалид е застрашена да остане на улицата, защото трябва да напусне ведомствено жилище, в което живее под наем от 20 години. То е собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, чиято администрация иска да настани на нейно място семейство с дете. Жената няма близки, на които да разчита, няма къде да отиде и попада на ръба на отчаянието, защото губи правото си нa жилище.

70-годишната Виолета Ангелова трябва да напусне своя дом всеки момент.. По закон от есента на миналата година възрастната жена няма право да е тук.  Но това, за което хората, които се позовават на закона, остават слепи е, че тя не може да се справя сама. „Аз не съм казала да не ме махат, но не искам пък чак така да се отнасят. В края на краищата мисля, че съм човек. Имам нужда  и аз”, споделя Виолета.

Семейство от Кърджали остава без дом и доходи заради извънредното положение

Тя живее на това място от 20 години. Плаща 50 лева наем. Справя се с малка пенсия по болест. Въпреки че има течове навсякъде, а зимата духа над леглото, не й се тръгва. Няма къде другаде да иде. „Студено е, те прозорците знаете ли какви са, те не могат да се затварят хубаво. Пера на ръка, за да мога да се оправя. Падна тавана. Така е от преди 3 години, от наводнение”, допълва възрастната жена.

Част от сградата се стопанисва от НКЖИ. Но Виолета придобива правото да живее в апартамента още когато блокът е на вече несъществуващия Железопътен завод „Георги Димитров“, където е  работила. През 1995 година тя пада от кран върху релсите и остава инвалид. „Беше вече смрачаване и студено и хлъзгаво. И аз трябваше да сляза от единия кран, за да отида на другия, трябваше да има обръчи, които да пазят, но те не бяха заварени. И аз от там се хлъзнах и паднах върху релсите. Оттогава живея тук. Заводът ми даде това жилище”, разказва Виолета.

Само 2 от жилищата в този блок се дават под наем от НКЖИ. Останалите апартаменти са отдавна продадени на преференциални цени на служители на железниците. Виолета не е имала възможност да купи.

ЗОВ ЗА РАБОТА: Мъж с 13% инвалидност търси препитание

Изпуснала този влак, за жената не идва втори. Защото някъде по пътя на прехода тя губи правата си. Днес във ведомствено жилище на компания „Железопътна инфраструктура” могат да се настаняват хора, които са имали или имат трудов договор в нея. Парадоксално Виолета цял живот е работила за железниците, но не се води жп пенсионер и няма техните права. Причината - тя е била към Железопътен завод „Георги Димитров“, който до 1997 година е бил част от системата на БДЖ, но след това се придобива от търговско дружество. Той отива в частни ръце, а жилищата - при компания „Железопътна инфраструктура”. За нея  жената никога не е работила.

Още преди години се опитват да я махнат от апартамента, но тогава след намеса на журналиста Милен Цветков остава. Така до края на миналата година, когато изтича поредният й 3-годишен договор за наем. Този път за разлика от преди не й дават настанителна заповед. По закон във ведомствените жилища могат да се настаняват и външни лица. Но само докато не се появят служители на железопътна инфраструктура, които да поискат да живеят на същото място. „От 2019 година тя губи своите права и е свикана комисия специално за това жилище. И печели едно тричленно семейсво, което отговаря на условията за заемане на това жилище.  То в подходящо за семейство”, поясни Първан Рахталиев, директор на „Железопътна секция“ - София към НКЖИ.

Още през зимата Виолета разговаря с директора, за да му обясни положението си. В крайна сметка й позволяват да остане до юни месец тази година.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.