Небесното тяло ще прелети много близо до Земята на 1 септември

Астероидът 2011 ES4, който ще прелети много близо до Земята на 1 септември, ще остане невидим за повечето хора, съобщи Дмитрий Вибе, ръководител на катедрата по физика и еволюция на звездите в Института по астрономия на Руската академия на науките, предаде ТАСС.

Астероид се приближава към Земята

"Астероидът е малък и неясен. В небето няма да се вижда ясно", съобщи още ученият. Астрономът обясни, че потенциалната опасност от астероида идва от факта, че той ще прелети опасно близко до Земята, предаде БГНЕС.

Астероид с големина на джип премина рекордно близо до Земята

"Нищо не можем да направим, освен да го наблюдаваме и да следим траекторията му", заключи Вибе. По-рано НАСА съобщи, че астероидът 2011 ES4 с размерите на висока сграда ще се приближи до Земята на разстояние от 120 хиляди километра. Скоростта му е 8,16 километра в секунда, а размерите - от 22 до 50 метра. Според изчисленията на Катедрата шансът астероид да влезе в земната атмосфера е само един на 240 (0,41 процента).

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.