Постоянни аварии са причината хората да остават на сухо

Жители на Калофер се вдигнаха на протест и блокираха Подбалканския път София-Бургас. Недоволството е заради слабото налягане, лошото качество на водата и честите аварии в мрежата. Протестиращите носеха кофи и бутилки, пълни с мръсна вода, за да покажат какчво тече от чешмите им.

От ВиК дружеството заявиха за NOVA, че до края на годината ще подменят тръбите на три от улиците в града.

В ЖЕГИТЕ: Жители на квартал на Карлово останаха без вода

„Вода има в ниските зони на града и тя е с лошо качество. Не мога да посоча за кой път правим протест по този повод. Въпросът не се решава, затова настояваме за смяна на водопреносната мрежа. Наложително е да се направи и пречиствателна станция”, обясни жителка на Калофер.

 

 

„Ако Община Карлово не реши, че сме включени в инвестиционната програма, означава, че ни няма. Имаме писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което пише, че тя няма никакво намерение за действия в града”, посочи кметът на Калофер Румен Стоянов.

Емил Димитров: Опасността от голяма суша в България е все по-близо

Той допълни, че малка част от водопреносната мрежа в населеното място е подменена. „В по-голямата част е под всякаква критика. Някои казват, че има десет аварии в момента. Не, те са по 4-5 на улица. Градът е като швейцарско сирене”, каза още Стоянов.

От ВиК Пловдив излязоха с официална позиция по темата, в която заявяват, че дружеството работи за качественото водоснабдяване на Калофер.

„През последните дни водоподаването в населеното място е с намалено налягане заради намален дебит на водоизточниците, причинен от засушаване и намалялото количество подпочвени води”, уточняват още те.

Oще от позицията:

„През месец август стартира и реконструкция на питейния водопровод за местността „Паниците“ над Калофер, която предстои да придобие статут на курортна зона. Съоръжението обслужва множество абонати в местността, сред които хотели и къщи за гости.

Със заповед на ВиК Пловдив, разпространена чрез кметовете на всички населени места в област Пловдив, в която и община Карлово, е забранено ползването на питейна вода за напояване на земеделски земи и поливане на зелени площи. Целта отново е опазване на водния ресурс.

В случай, че община Карлово инициира и започне работа по проект за изграждане на пречиствателна станция, която да пречиства питейната вода за Калофер, ВиК Пловдив ще окаже пълно съдействие за неговата реализация”, завършват от дружеството.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.