Днес депутатите се събраха на първо заседание от новата сесия

Днес депутатите се събраха на първо заседание от новата сесия на 44-ото Народно събрание. В залата тонът се изостри. Заваляха и сериозни политически обвинения. Новият политически сезон започна с фалстарт на системата за гласуване и призив за морална отговорност.

Стартира новият политически сезон

„Езикът на омразата и ненавистта сред политиците ще се пренесат и сред нашите сънародници. Това е опасно и пагубно. Всеки ще носи моралната отговорност за думите си. Пожелавам ви успех! На добър час”, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

ГЕРБ: Едва ли ще се запомни с добро този, който призова за метежи и бунт

От ГЕРБ заявиха че няма да участват в сценарии за дестабилизация на държавата, а ще заложат на диалога в политическата криза. „За нас от ГЕРБ разделението на българския народ е опасност, а не възможност. Ние се отказваме от възможността да налагаме силово своите възгледи. Не желаем да насъскваме българи срещу българи. Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията си на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метежи и бунт. Този, който сее разделение и агресия”, прочете позицията на партията Даниела Дариткова.

БСП: Няма да приемем мандат за съставяне на правителство в рамките на това НС

От БСП дадоха своята оценка - парламентът е делегитимиран и няма да подкрепят конституционни промени и ВНС. „България се намира в тежка политическа, парламентарна, институционална и социално-икономическа криза и такава на доверието във властта. „БСП за България”, парламентарната група на нашата коалиция няма да осигури нито един подпис от необходимите 120 и след това от останалите 160, за да стане факт подмяната, която предлагат”, посочи Корнелия Нинова.

ДПС иска оставката на президента и правителството, настоява за експертен кабинет

ДПС поиска оставка на правителство и тази на президента.

„Днес сме свидетели на разпад на държавността. Изходът от днешната ситуация е първо – оставка на правителството, час по-скоро. Второ – оставка на Румен Радев като президент, заедно с тази на правителството. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия. Предложението на ДПС е експертен антикризисен кабинет, който изпълни посочените като спешни за България в краткосрочен план антикризисни мерки. Както и да организира честни и свободни избори”, каза Мустафа Карадайъ.

Патриотите: Ще участваме дейно в дебата за нова конституция

На този фон „Обединени патриоти” отбелязаха как страната ни е действала за справяне с кризата покрай COVID-19.

„Всички тези приоритети са цената на оставането на „Обединени патриоти” в това управление. Цена, която ние плащаме с цялото съзнаване на политическата ни и обществена отговорност”, заяви Борис Ячев от ОП.

ВОЛЯ: Готови сме да работим с всички, които споделят нашите ценности

По време на декларацията на ВОЛЯ БСП напусна залата. „Стига вече експерименти на гърба на българския народ. Време е професионалистите, истинските родолюбци, неопетнени от корупционни схеми и далавери, да получат шанса да променят България. За целта е нужно само едно – обединение”, каза Кръстина Таскова от ВОЛЯ.

Дебатите протекоха в зала „Света София” под възгласите на протестиращите за оставка.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.