Тя и съпругът й се опитали да подобрят световен рекорд

Журналистът Слави Ангелов представя филм, който разказва за трагичното гмуркане на Теодора Балабанова.  “233 метра между живота и смъртта” ще се излъчи от 12:30 по NOVA на 26 септември.

На 24 септември 2017 г. Теодора и съпругът й Михаил се опитват да поставят два световни рекорда – за най-дълбоко гмуркане на двойка и на жена. Опитът обаче завършва фатално.

Българка загина, а съпругът й е в болница след гмуркане в Гърция

„Ще можем да видим цялото гмуркане, тъй като то е документирано с камери. Главните действащи лица са поддържащи водолази. Такъв тип дълбочинни гмуркания са много сложни. Газовете променят своите свойства в зависимост от налягането. Този въздух, който дишаме сега, на определени дълбочини, става токсичен. За 8 минути слизаш, а излизаш за повече от 330. Трябва да се изплува много бавно. Това е така, защото трябва да се предпазиш от кесонна болест”, каза в ефира на „Здравей, България” Ангелов.

По думите му нещата са се объркали на 42 -ия метър на връщане. Там газовете, които дишат, трябва да сменят през 3- 5 метра. Теодора започнала да става неадекватна и се нагълтва с вода. Малко хора знаят, че при аутопсията й се оказва, че тя е била болна от скоростечен рак. Оставали са й 2-3 месеца живот”, поясни журналистът. И допълни, че се е запознал с мъжа й, защото е искал да разбере какво се е случило.

Удавилата се при гмуркане Теодора била болна от рак, но не е знаела

Слави Ангелов коментира и нападението срещу него, което беше извършено през март тази година.

„МВР и прокуратурата вложиха доста усилия. Може да се каже, че цялата картина на побоя е изяснена. Не знам кой от двамата задържани ме е бил с желязо по врата и кой по лицето. Бях наказан за това, че съм си свършил работата. Това, което се случи на мен е нищо в сравнение с това, което се случи на Милен Цветков. Използвам случая да попитам защо убиецът му не е вече в затвора? Защо правосъдието в  България е толкова бавно?”, пита журналистът.

Целия разговор гледайте във видеото

Пребиха разследващия журналист Слави Ангелов (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.