По това дело има 475 обвиняеми

Турски съд осъди участниците в опита за преврат през юли 2016 г. на доживотен затвор, съобщи Анадолската агенция.

Ердоган: Ще изградим бъдещето си заедно с Европа

Много бивши офицери от турските въоръжени сили, които според обвиненията на прокуратурата са били пряко замесени в бойните действия, са получили от 3 до 79 доживотни присъди.

По това дело има 475 обвиняеми.

Опитът на преврата има своето място в съзнанието на турския народ като един от най-катастрофалните дни за страната, а някои дори го определят като „апокалипсис“.

Няма съмнение, че кървавият опит за преврат на 15 юли 2016 г. бележи своето място в най-новата история на Турция като едно от, и може би най-значимото, предизвикателства, пред които е изправяна републиката. Официалните числа в нощта и след нея само показват, че 251 цивилни граждани са загинали по време на опита за преврат и хиляди бяха обвинени след това, че са имали връзки с терористичната група зад случилото се, гюленистката терористична група (ФЕТО), показват важността на тази нощ в сагата на републиката.

Турция празнува неуспеха на преврата със светлинно шоу (ВИДЕО)

Турция твърди, че намиращият се в САЩ мюсюлмански проповедник Фетулах Гюлен е организирал неуспешния преврат - твърдение, което той категорично отрича.

Десетки хиляди бяха арестувани заради предполагаеми връзки с Гюлен, а над 100 000 са уволнени или отстранени от публичния сектор поради подобни подозрения.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС