Самюел Пати беше обезглавен от радикален ислямист, след като показа карикатури на пророка Мохамед в час

Повдигнати са обвинения на още четирима гимназисти в разследването на убийството на френския учител Самюел Пати, който беше обезглавен на 16 октомври близо до Париж, след като показа карикатури на пророка Мохамед в час по гражданско обучение, посветен на свободата на словото, съобщава БТА.

Училищата във Франция почитат убития преподавател Самюел Пати

Трима от непълнолетните - на 13 и на 14 години, са обвинени в съучастие в терористично убийство по подозрение, че са посочили жертвата на нападателя - чеченецът Абдулах Анзоров, пред гимназията им в Конфлан-Сент-Онорин. Радикализираният Анзоров беше застрелян от полицията малко след убийството.

Изпратиха с държавни почести обезглавения френски учител (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обвинение в клеветнически донос е повдигнато на дъщерята на Брахим Шнина - родителят, който започна онлайн кампания против Пати и е арестуван. Тя самата не е присъствала в часа, в който учителят е показал карикатурите на пророка Мохамед, след като дал възможност на учениците мюсюлмани да напуснат стаята.

Деветима арестувани след убийството на учител във Франция

Четиримата гимназисти са били в ареста в началото на тази седмица по искане на следователите от антитерористичния отдел на парижката прокуратура. Сега те са на свобода под съдебен контрол, а общият брой на обвиняемите в хода на разследването става 14.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.