Резолюцията по въпроса е подкрепена от 631 депутати

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща за още по-строги санкции срещу Турция заради нейната позиция по кипърския въпрос, заявиха в прессъобщение от ЕП, предаде БГНЕС.

"Депутатите призоваха Европейския съвет да запази единство по отношение на едностранните и незаконни действия на Турция и да наложи строги санкции", се казва в документа.

Резолюцията беше подкрепена от 631 депутати, трима гласуваха против, а 59 се въздържаха.

Както се отбелязва в резолюцията, „дългосрочно уреждане на конфликта ще бъде възможно в резултат на диалог, дипломатически усилия и преговори“. Според евродепутатите решението на кипърския проблем трябва да се основава на единна федерация за турската и гръцката общности на острова.

"Депутатите настояват ЕС да играе по-активна роля в напредването на преговорите под егидата на ООН", се казва в резолюцията.

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз трябва да разгледат въпроса за отношенията с Анкара на предстоящата си среща на върха на 10-11 декември.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.