Шофьорът е арестуван

Убити и ранени, след като кола връхлетя пешеходна зона в западния германски град Трир. Инцидентът е станал до античната Порта Нигра. По данни на полицията при инцидента има пет жертви. Това са жени на 25 и 73 години, 45-годишен мъж, деветмесечно бебе и още един починал, чиято възраст все още не е ясна.

Шофьорът на автомобила е 51-годишен германски гражданин от района на Трир-Саарбург. Той е бил арестуван четири минути, след като преминал със скорост от 100 километра в час през пешеходната улица на града.

„Успяхме да спрем колата в края на пешеходната зона. Многобройни полицейски сили и спасителни екипи бързо бяха изпратени на мястото”, каза говорителят на полицията в Трир Карл-Петер Йохем.

Органите на реда се опитват да разберат какви са мотивите на нападателя.

„Заподозреният е бил под влияние. Употребил е значително количество алкохол преди инцидента. Тест с дрегер е отчел наличие на 1.4 промила. Направен му е и кръвен тест, който ще покаже точно какво количество е консумирал”, поясни прокурорът Петер Фритцен.

Снимка: БГНЕС

Кметът на града Волфрам Лайбе заяви пред обществената телевизия SWR, че над 15 души са ранени, като някои от тях сериозно.

По време на пресконференция градоначалникът уточни: „Шофьор караше безконтролно и с висока скорост през улицата. Идвам от центъра на града и гледката беше ужасяваща. Имаше маратонка, лежаща на паважа, а момичето, на което принадлежеше - беше мъртво”, добави Лайбе.

Очевидци също разказаха, че шофьорът на автомобила е преминал с висока скорост през пешеходната зона и умишлено е блъскал хората. Според тях той е изглеждал като в амок.

Мъжът няма криминално досие и постоянен адрес. Автомобилът, с който е блъскал хората не е бил негов, а му е бил даден от познат.

„Разпитите продължават, така че не можем да кажем конкретно какъв е мотивът му. Нямаме индикации, че е терористичен, политически или религиозен”, коментира още Йохем.

На шофьора ще бъдат повдигнати обвинения за предумишлено убийство. Лекарят, който е прегледал задържания след ареста обаче е направил  заключение: „Има индикации, че може би има симптоми на психично заболяване”, добави Фритцен.

Повече от сто души се помолиха за жертвите и техните семейства в катедралата на града.

„Ужасният ден за Трир приключва. Събрали сме се тук с изумление и тъга. Не само Трир е в шок от бруталния акт на насилие. На първо място помислете за починалите, които са станали жертва на „акт на сляп гняв”. Ние мислим за техните семейства“, каза епископ Стефан Акерман.

Множество германски политици изразиха съпричастността си към близките на пострадалите и загиналите в инцидента. В Twitter канцлерът на Германия Ангела Меркел написа: „Новините от Трир много ме натъжиха. Съболезнования на роднините на хората, чиито живот беше отнет внезапно и насилствено”.

Премиерът Бойко Борисов също изрази съболезнования към семействата и близките на починалите от името на целия български народ.

„Моля се и за всички пострадали. Такива варварски актове на насилие нямат място в Европа и отговорните извършители трябва да понесат най-тежките наказания”, коментира Борисов във Facebook.

От МВнР заявиха, че Генералното ни консулство във Франкфурт е във връзка с полицията в Трир. Оттам уточниха, че няма информация за пострадали български граждани.

Министерството настоятелно умолява всички наши сънародници да избягват широкия център на града, който в момента е затворен от полицията за извършване на процесуално-следствени действия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.