Темата коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев

„Това е шестият дипломат, който за последната година бива обявяван за „персона нон грата” от България. Изгонването на един дипломат не означава, че числеността на тази мисия в страната ни намалява. Ще има нов военен аташе на мястото на обявения за такъв”, коментира последния шпионски скандал у нас бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. 

„Мисията на Русия ще остане същата, ще бъдат изпращани нови хора, които рано или късно може би ще бъдат обвинявани за същите дейности”, добави той. 

Шпионин с имунитет изнасял военна информация от страната

Според Керемедчиев има две причини за случващото се.

„САЩ започнаха да налагат санкции срещу Турция и с новата администрация на Байдън се очаква много сериозно изостряне на отношенията между Турция и Щатите. Това променя източното крило на НАТО и го премества в Румъния и България.  Двете страни ще станат първите точки на съприкосновение от структурите на НАТО с все по-активните руски такива”, каза бившият зам.-външен министър. 

Той допълни, че страната ни е интересна за Америка от години, като се вземат предвид провеждащите се все повече учения у нас.

„Това е едната страна на този казус. Втората е спорът, който България води с Република Северна Македония. За Русия определено забавянето на преговорите изцяло отговаря на нейните интереси”, каза още Керемедчиев. 

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.