Това става ясно от аудиозапис на телефонен разговор между него и Брад Рафенспъргър

Американският президент Доналд Тръмп е оказвал натиск на щатския секретар в Джорджия да промени резултата от изборите в щата в негова полза. Това става ясно от аудиозапис на телефонен разговор между Тръмп и Брад Рафенспъргър, разпространен от "Вашингтон поуст".

Доналд Тръмп иска от Рафенспъргър да му осигури толкова гласове, колкото са необходими, за да изпревари Джо Байдън, става ясно от записа.

Инаугурацията на Байдън - на 20 януари в ограничен формат заради пандемията

"Това, което искам да направя е да намеря 11 780 гласа. С един повече отколкото имаме“, казва Тръмп.

Демократите обвиниха президента, че използва високия си пост, за да оказва незаконен натиск върху служители.

"Това беше явна злоупотреба с власт от президента на Съединените щати", заяви Камала Харис.

В телефонният разговор Тръмп дори дава насоки на щатския секретар на Джордия, как да промени официалните резултати.

"Няма нищо лошо в това, да кажеш че сте направили нови изчисления“, казва той.

Според юристи, телефонният разговор, който беше публикуван от вестници във Вашингтон и Атланта, представлява нарушение на закона. Лидерът на демократите в Сената поиска да започне разследване срещу Тръмп.

Десет бивши министри на отбраната на САЩ призоваха за мирно предаване на властта

"Това има всички елементи на престъпно деляние. Президентът се опитва незаконно да промени резултата от изборите, като заплашва щатския секретар и други служители. Със сигурност трябва да се разгледа, независимо дали ще има съдебно дело“, смята Крис ван Холен, сенатор на САЩ.

Медии отвъд Океана подчертават, че служителят, когото президента опитва да притиска, е негов съпартиец в Републиканската партия и през годините се е показал като поддръжник на президента. Въпреки това, той отказва да промени резултата.

"Господин президент, проблемът е, че данните които имате са грешни", заяви щатският секретар на Джорджия Брад Рафенспъргър.

Джордия беше един от решителните щати в борбата за Белия дом. Джо Байдън победи с минимална разлика от под 12 хиляди гласа, при гласували близо 5 милиона души. Джордия проведе повторно, ръчно броене на гласовете и сертифицира резултата, след като и то показа, че Байдън печели.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: Росана Манева