Хиляди недоволстваха от забраните заради вируса

В Чехия имаше голям митинг срещу локдауна. Няколко хиляди души изпълниха централния площад на Стария град в Прага. Сред тях беше и бившия премиер и президент Вацлав Клаус. Те протестираха срещу икономическите вреди и психологическата тежест, която предизвикват забраните. Повечето протестиращи не носеха маски и не спазваха изискванията за социална дистанция. 

Нови мерки срещу коронавируса в Европа

Протестът идва в момент, в който Чехия оглавява цяла редица "черни" класации, свързани с COVID-19. Страната има над 830 хиляди доказани случая при само 10 милиона население. Според класацията на университета Оксфорд, Чехия е държавата с най-висока смъртност. Последното затягане на мерките беше на 27-ми декември, когато се въведе вечерен час и беше забранено събирането на повече от двама души от различни домакинства.

"Преди, по време на пандемия, изолираха болните хора. Сега, за първи път в историята, изолират здравите. Това е пълен абсурд", смята Клаус.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.