Снимка: iStock
Това заяви руски диетолог
Хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, трябва да обърнат внимание на това достатъчно ли е нивото им на витамин D и в случай на необходимост, да компенсират неговия дефицит, предаде ТАСС. Агенцията цитира думите на главния нещатен диетолог на руското здравно ведомство Виктор Тутелян. Той е научен ръководител на Федералния изследователски център за хранене и биотехнологии.
СЗО разкритикува разпределението на ваксините срещу COVID-19 по света
"След имунизацията е необходимо да се обърне внимание на витамините и най-вече на витамин D, който е необходим за изпълнението на редица функции на организма", заяви специалистът.
Витамин С намалява риска от смъртност при коронавирус
Тутелян добави, че е нужно да се консумират продукти с повишено съдържание на белтъчини. "Защо се прилага ваксината? За стимулиране изработването на специфични антитела. А антителата са белтъчни структури. Оттук идва и повишената необходимост от белтъци, които се съдържат в месото, рибата, яйцата и др. Тяхното съдържание трябва да се повиши в дневното меню на ваксинираните", поясни Тутелян.
Проф. Свинаров: Витамин D е основен регулатор на имунната система, не е опасен (ВИДЕО)
ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК
За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Редактор: Габриела Винарова