Данните за ваксинацията предизвикват оптимизъм, като общо над 7 милиона души са получили първите дози

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната остава в "опасна и рискова ситуация" по отношение на коронавирусната пандемия, призовавайки хората в цяла Великобритания да "сдържат нервите си в края на битката срещу вируса".

В изказване пред депутати в парламента той отбеляза, че правителството трябва "да знае много повече за ефекта на ваксините за предотвратяване на хоспитализации и смъртни случаи" до средата на февруари.

ЧЕРЕН РЕКОРД: Жертвите на COVID-19 на Острова станаха 100 хиляди

"Нашата цел сега е да спечелим допълнителните седмици, които са ни необходими за имунизиране на най-уязвимите и да овладеем този вирус, за да можем заедно да победим тази най-злочеста болест, да възстановим живота си веднъж завинаги", заяви Джонсън.

Той отбеляза, че Обединеното кралство е "силно уверено" в доставките на коронавирусни ваксини, визирайки спора между Европейския съюз и компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) относно забавяне на доставката на ваксина.

"Ние сме силно уверени в нашите договори и вървим напред на тази основа", заяви премиерът. Джонсън коментира и правителствения план за облекчаване на мерките за ограничаване, като отбеляза, че ще обяви "пътна карта" за премахване на ограниченията на 22 февруари.

Правителството е готово да предприеме "постепенния подход" за облекчаване на ограничителни мерките, каза още премиерът, изразявайки надежда, че Великобритания ще може да отвори отново училищата през седмицата, започваща на 8 март.

Глобяват лондонски полицаи, нарушили забраната да се подстригват

Междувременно официалните данни за COVID-19 от Обединеното кралство, публикувани в сряда, разкриват, че дневният брой на положително тестваните случаи в страната е нараснал с около 5 000 до 25 308 в сравнение с предния ден.

Регистрирани са 1 725 смъртни случая, което допринася за средноседмично увеличение от 0,9 на сто. Общо смъртните случаи от COVID-19 са достигнали 103 602 души от началото на пандемията.

Междувременно данните за ваксинацията предизвикват оптимизъм, като общо над 7 милиона души са получили първите дози на коронавирусни ваксини, което представлява почти 11% от населението на страната.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си