Тялото на втората жертва е било извадено от кола

Още един човек е загинал в бедствените наводнения в Измир, с което числото на жертвите от снощи насам стана двама, съобщи валията на града Явуз Селим Кьошгер. Безжизненото тяло на втората жертва е било извадено от една кола, която била повлечена от придошлите води в квартал Мендерес, където има много силни поражения.

БЕДСТВИЕ В ТУРЦИЯ: Реки преляха, жилища и пътища са под вода (ВИДЕО+СНИМКИ)

Възможно е да има още жертви, понеже има хора, които са в неизвестност, информират местните медии. Местните власти са предупредили населението да не излиза от вкъщи предвид бедствената обстановка в морския град заради обилните валежи, които се изсипаха в 4-милионния град в продължение на 8 часа.

В някои райони на града са прекъснати транспортните артерии на метрото и крайградската железница, редица надлези и подлези са наводнени. В десетки квартали на мегаполиса има наводнени жилищни и обществени сгради, паркове и градини. Около 80 на сто от пораженията са нанесени на жилищни сгради и около 20 на сто на обществени сгради.

Прелялата Марица предизвика наводнения в Гърция, има жертва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Министърът по въпросите на семейството, трудовата заетост и социалните услуги Зехра Зюмрют Селчук заяви, че към момента екипи извършват оглед на нанесените поражения, за да се осигури подкрепа на пострадалите граждани. По данни на валийството, размерът на падналите валежи в разстояние на 8 часа надхвърля средните количества през миналия месец февруари. Над 23 души са останали без покрив. 126 кг валежи са се изсипали върху квадратен метър площ в продължение на 8 часа, което представлява 18 процента от количеството, изваляло се в Измир през 2020 г.

Екипи на правителствената служба за кризисни ситуации и природни бедствия са изпратени в помощ на местните служби в дейностите по отводняването. Служителите в обществения сектор са били разпуснати в служебен отпуск. Междувременно, морската вода край Измир се е оцветила в кафяво от калните потоци, които са се изсипали в морето от валежите. От синоптичната служба информираха, че през средващите дни също се очакват обилни валежи в измирска област.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА