Очаква се така хората в неплатен отпуск заради COVID кризата да не губят правото си на пенсия

До 90 дни неплатен отпуск ще се зачитат за трудов и осигурителен стаж и през 2021 г. Това решиха окончателно депутатите на второ четене с промени в закона за извънредното положение. Очаква се така хората в неплатен отпуск заради COVID кризата да не губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица, заради прекъсване на стажа. Работодателите ще могат да ги задържат по-дълго на работа. Заради пандемията държавата вече два пъти удължи срока за неплатен отпуск до 60 дни, като преди това бе само месец.

С направените промени се уеднаквяват и помощите, които се отпускат за отглеждането на деца с трайно увреждане. Изравняват се размерите на месечните помощи за семействата на роднини или близки и на доброволните приемни семейства с тези на родителите - осиновители. За разлика от професионалните приемни семейства, тези семейства не получават възнаграждения.

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА: Депутатите приеха промени в няколко закона (ВИДЕО)

Семействата на роднини или близки пък получават помощи по Закона за закрила на детето, но само ако отговарят на определен подоходен критерий. Затова с нправените законови поправки, от размера на помощта за семействата на роднини или близки и доброволните приемни семейства, когато детето е с 90 и над 90% увреждане, да се приспада размерът на месечната финансова помощ по Закона за закрила на детето, пише "24 часа".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: 24 часа