Руският фонд за преки инвестиции отказа да коментира

Русия изглежда е изпратила на погрешна агенция своето заявление за получаване на одобрение от лекарствения регулатор на Европейския съюз за своята ваксина „Спутник V”, предаде Ройтерс.

EК: Ако "Спутник" иска на европазара, ще инспектираме местата на производство

Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), който отговаря за пласирането на ваксината в чужбина, води спор с Европейската агенция по лекарствата (на английски ЕМА) през последните седмици за това дали е било подадено заявление за одобрение на препарата или не.

В официалния профил на ваксината в Twitter беше споделено потвърждение за подаденото заявление, но скрийншотът показа, че то е било изпратено на Ръководителите на агенциите по лекарствата (на английски НМА), структура, която обединява медицинските регулаторни органи на отделните страни, съставляващи Европейското икономическо пространство.

Германия обмисля производство на руската COVID-ваксина "Спутник V"

Говорител на ЕМА каза, че НМА не е част от процеса на кандидатстване за одобрение за ваксина срещу COVID-19, което се прави от ЕМА.

„Не е необходимо (кандидатите) да подават каквато и да е информация до НМА”, заяви той.

РФПИ отказа да коментира защо е подал заявление до НМА, но заяви, че процесът по кандидатстване напредва.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА