Малкото се е появило на бял свят по-рано от очакваното

Бебе от критично застрашения вид Сумантрански орангутан се е появило по-рано от очаквано в зоопарка в Ню Орлиънс, САЩ. С подранилата си поява бебето е зарадвало гледачите, които са очаквали то да се роди през април или май.

МАЙМУНСКИ РАБОТИ: След 16 г. в Берлинския зоопарк отново се роди горила

Видео, разпространено от природонаучния институт "Одюбон", който управлява местния зоопарк, показва орангутанчето с червеникава козина, сгушено в прегръдката на майка си.

Бебе коала с дебют пред публика в зоопарк в Сидни (ВИДЕО)

Бебето, появило се на бял свят в неделя, е първо за 12-годишната Рийз. Орангутанчето все още няма име и ветеринарите не са определили пола му, съобщава говорителка на института.

От "Одюбон" допълват, че бащата на бебето, Джамби, пристигнал от зоопарка в Хановер, Германия, през 2018 г., е окачествен като един от "най-ценните генетично" екземпляри в Северна Америка.

С ГЛАВАТА НАДОЛУ: Панди си устроиха истинско забавление в снега (ВИДЕО)

Суматранските орангутани са един от трите вида дългокосмести орангутани. В естествена среда са останали по-малко от 14 000 екземпляра от вида. Хабитатът им е застрашен основно от човешка дейност. Видът е класифициран като "критично застрашен" от Световния съюз за опазване на природата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Редактор: Станимира Шикова
Източник: БТА