Белгийската бирена култура получи защитен статут от ЮНЕСКО през 2016 г.

Може ли пържените картофи да са част от културното наследство, заслужаващи защита? Майсторите на белгийските пържени картофи смятат, че е така и са внесли искане пред фламандските власти да кандидатстват за признание като част от световното наследство на ЮНЕСКО, предаде ДПА.

Брюж - бира, шоколад и живописна архитектура (ГАЛЕРИЯ)

През 2014 г. фламандският регион включи пържените картофки в своя списък на нематериалното и културно наследство. Белгия може на всеки две години да предлага кандидати в ЮНЕСКО, като регионите на страната се редуват да внасят предложения, пишат местни медии. Следващата година е редът на Фландрия.

Ще влезе ли франзелата в списъка със съкровища на ЮНЕСКО?

Белгийската бирена култура получи защитен статут от ЮНЕСКО през 2016 г. и картофките могат да я последват, каза Бернар Льофевр, председател на съюза, който обединява собствениците на павилиони за пържени картофи.

ХРАНИТЕЛНИ АНТИДВОЙКИ: Не яжте тези продукти заедно!

"Културата на пържените картофки е вкоренена във всички нас. Свикнали сме с нея, тя е неизменна част от живота ни. И може би точно заради това трябва да продължим да я защитаваме", каза той, цитиран от белгийската информационна агенция Белга. 

Редактор:
Източник: БТА