Проходите „Петрохан” и „Троян - Кърнаре” са затворени

България остава в плен на студеното време. Жълт код е обявен в почти цялата страна. Очаква се да натрупа снежна покривка. В планините има опасност от лавини.

Около 700 машини са обработвали пътищата през нощта, съобщиха на брифинг от АПИ. 

„Всички критични ситуации, които се получиха по пътищата, са разрешени. Не допуснахме затваряне нито на главни пътища. нито на такива от по-нисък клас за по-продължително време”, каза инж. Иван Досев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Затворен е проходът „Петрохан” заради три активизирали се лавинни процеса. „Троян - Кърнаре” също е затворен за всички видове превозни средства. Проходът „Превала” и отсечката Батак - Доспат са затворени за автомобили над 12 т., съобщи директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ инж. Даниел Иваничков.

Инж. Досев уточни, че няма постъпили сигнали за бедстващи или блокирани шофьори. Обажданията през нощта са били предимно за закъсали тежкотоварни автомобили, които вече са освободени.

Ограничения в движението по автомагистралите не са въвеждани. Допълнителна техника осигурява нормалното придвижване.

 

 

Продължава обработването на настилките, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим и при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника, съобщават още от Пътната агенция.

В 24 области е обявен жълт код за потенциално опасно време. За областите Перник, Софийска, София-град, Кюстендил, Габрово, Търговище, Разград, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Велико Търново, Силистра, Русе, Варна, Разград, Добрич, Шумен, Плевен и Смолян предупреждението е за силни валежи от дъжд и сняг. В областите Търговище, Разград и Шумен има силен вятър и условия за виелици и навявания.

Две лавини паднаха на прохода "Петрохан" (ВИДЕО)

Агенция „Пътна инфраструктура“ призова шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Апелът към водачите на тежкотоварни автомобили е да избират първокласни пътища или автомагистрали, за да не се образуват задръствания. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.