Йогата разполага с много средства, чрез които да въздейства на човешкото здраве

Йога инструкторът Стела Николова е завършила кинезитерапия, но се е обърнала към йогата.

Според нея йога е цялостно познание за човешката природа и в нея има наука, философия и психология.

За Стела йога си прилича с професионалния спорт, където се спазва режим на хранене, на почивка, спане и бодърстване – един вид път към самопознание, като в йога се цели обръщане потока на крайностите към златната среда, а когато се доближаваме до средния път, започва да се случва йогата.

Йога представлява система от асани, пози, както и дихателни практики, които спомагат за тренираността на тялото, работят върху тялото и ума на човека.

„Дъблокият смисъл е да балансират, да успокоят човешкия ум и дори да се стигне до състояние на блаженство в определена поза, позите помагат да балансираме опорно-двигателния си апарат, въздействат върху всички вътрешни органи по различни начини“, допълва инструкторът.

ЗДРАВЕ ЗА ШАМПИОНИ: Спортните лица на актьора Филип Буков

Йогата води до укрепване на физическото и психическото здраве на организма, но също до релаксация, духовно израстване и развитие.

Стела Николова подчерта, че йогата балансира двете части на автономната нервна система, които са ангажирани с това да работи сърцето, черният дроб, да се случват процеси, без ние да имаме волева намеса в тях. А чрез този баланс се постига баланс и в двата дяла на човешкия мозък, което води до едно спокойно отношение към ситуациите, които ни заобикалят.

„Йога разполага с много средства, чрез които да въздейства на човешкото здраве – очистителни практики, практики за концентрация, такива с които да подготвяме тялото си. Разсеяният и неспокоен ум по-трудно изживява състояние на радост“, каза още инструкторът по йога.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.