Компанията Pfizer обяви, че препаратът ѝ е 100% ефективен

Пробив в употребата на ваксини срещу COVID-19 и върху деца. Производителят Pfizer е първият, който обяви, че препаратът му е 100% ефективен и безопасен за юношите между 12 и 15 години. Израел веднага реагира – и там ще ваксинират деца с препарата още следващия месец.

Pfizer: Ваксината ни е 100% ефективна при деца между 12 и 15 години

В клиничните проучвания на Pfizer участвали 2 260 деца в Съединените щати на възраст между 12 и 15 години. В резултат, сред групата, получила плацебо вместо ваксина, има 18 потвърдени случая на COVID-19. Сред имунизираните няма заразени. Това показва 100-процентовата ефективност на препарата при юношите. Месец след поставянето на втората доза, нивата на антитела сред тези деца били повече от произведените сред възрастните, ваксинирани с препарата на Pfizer.

Голяма част от своя ден д-р Матевска прекарва в бяла престилка. Когато не е в своя кабинет, тя е майка е на Константин, който е в трети клас.

„Моето дете е на дистанционно образование от 15 септември. Резултатите са повече от отлични. Не забелязвам промяна в психическото му състояние”, обясни тя.

Pfizer тества ваксината си на деца под 12 г.

Като лекар, Мария е сред първите, получили доза от препарата на Pfizer през декември. Тъй като вярва в науката – няма колебания по въпроса дали и 10-годишният Константин да бъде имунизиран.

„Ще ваксинирам детето, когато излязат официалните данни, че ваксината е безопасна. Дали е ефективна, аз още сега съм убедена. По такъв начин мисля, че ще предпазя него, семейството и ще подсигурим малко по-нормална учебна година”, смята Мария.

Със същата надежда, от 15 септември децата да се върнат в класните стаи - от компанията Pfizer направиха крачка напред към употребата на своята ваксина срещу коронавирус сред деца между 12 и 15 години.

„Трябваше да се уточнят правилните дози за деца и явно, че вече освен, че е безопасна, тази ваксина е 100% ефективна при тях”, обясни математикът Лъчезар Томов.

Moderna тества ваксината си върху деца

Пробивът е още по-важен заради появата на новите щамове на COVID-19, които увеличавали риска от трайни последствия при децата. Редица експерти смятат, че постигането на стаден имунитет ще е много трудно, ако не се имунизират и децата.

„Спокойно могат до 1-2 месеца да вземат такова решение в Европа. Моето дете е на 12 години. В момента, в който имаме разрешение – ще го ваксинирам”, сподели Томов.

Pfizer проучва действието на препарата си и при по-малки деца - над 6-месеца. Другият производител на РНК ваксина – Moderna, също прави изследвания сред деца от всякакви възрасти. Подобни тестове се правят и от Johnson & Johnson.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК