На 1 май "Булгаргаз" ще внесе актуализираното си предложение

Предложението природният газ да поскъпне с 8 на сто от май ще се обсъжда в енергийния регулатор. То идва на фона на поскъпващо синьо гориво и нестабилни цени на петрола на европейските и световните пазари, на ръст на стойностите на тока и скок на цените на въглеродните емисии.

Изчисленията на "Булгаргаз" са правени преди близо две седмици, а оттогава синьото гориво продължи да поскъпва на европейските борси. 

Окончателната промяна в цените ще е ясна на 1 май, когато "Булгаргаз" ще внесе актуализираното си предложение.

„Цените на газа в Нидерландия, например, вече са над 20 евро за мегаватчас, така че е съвсем в реда на нещата цените да се повишават, имайки предвид, че формулата на цената на газа доставена от Газпром е обвързана с ценовите равнища в Западна Европа“, коментира темата пред БНР Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

По думите му това повишаване не се отразява добре на индустрията.

„Аз лично очаквам да се задържат ценовите равнища дори през лятото и да са по-високи от тези през 2020. Това е заради повишеното търсене на газ в Западна Европа, поради факта, че хранилищата са вече поизчерпани, имаше дълго време ниски температура, което повиши потреблението на газ. Има конкуренция за доставките на втечнен природен газ с азиатските пазари, където ценовите равнища по принцип са по-високи и също така има и сключени газопроводи за поддръжка от Норвегия, което свива предлагагането в Западна Европа, това частично се отразява и на високите цени на електроенергията", поясни още енергийният експерт.

"В момента цените ни са горе-долу на средните равнища за цените на Европа, не са най-високите", каза Ивайло Найденов.

Редактор: Тони Господинов
Източник: БНР