„Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България", каза още тя

„Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас. Самият разговор в дипломацията също е действие. Реагираме всеки път, когато се нарушават интересите на България. Със сигурност ще има действия. Правим анализи и скоро ще обявим своето решение”. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева.

Разследват руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас (ВИДЕО)

Припомняме, че вчера стана ясно, че се разследва руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас. Прокуратурата сравнява четири такива случая, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години. 

„Искаме да развиваме туризъм с Русия и да имаме равнопоставени отношения, но това не трябва да става с цената на националната сигурност на България”, каза още тя.

По думите й взривовете в заводи за боеприпаси у нас няма как да станат без знанието на най-високо ниво в Русия.

„В последната година и половина изгонихме доста руски дипломати. Реагираме всеки път, когато считаме, че има неприемливи и неприятелски дейстивия на територията на България”, допълни Захариева.

МВнР кани на среща посланика на Русия у нас

Запитана откога знае, че прокуратурата работи в тази посока, тя отговори: „От вчера. Няколко дни преди това те изискаха документи от МВнР. Знам, че работят от доста време и с чешките служби. Разкритието там със сигурност е станало повод да се вгледат тук и да се търси връзка с други казуси в България”.

„Ако искаме да имаме правова държава всяка институция трябва да си върши работата по законите в България. Външният министър е човек като всички останали. Аз имам информация тогава, когато се налага да я имам. Знам, че работят, в постоянна координация съм със службите, но като всеки български гражданин получавам това, което наблюдаващият прокурор счита, че няма да навреди на разследването”, посочи Захариева.

И допълни: „Знам достатъчно, за да мога като външен министър и като правителство да вземем съответните политически мерки. Разследването е едно, политическите мерки са друго”.

„Нямаме интерес да скъсваме дипломатическите отношения с Русия. Не предвиждаме изтегляне на посланици. Това не е в интерес на България”, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.