Премиерът събра министри от кабинета в Банкя

Премиерът в оставка Бойко Борисов събра министрите на работно заседание. Той разкритикува президента Румен Радев и действията на новите депутати. После коментира намерението за закриване на спецсъдилищата и твърдо заяви, че актуализация на бюджета този кабинет няма да внесе.

„Да спрат да спекулират, особено Радев, че някой трябва да му актуализира бюджета и да му даде празния чек с пари да отиде пак да купи „Грипен”. Аз друго не чух за един месец от него. Да си излъчат за пет дни правителство, да си направят каквото искат, но не могат да ме накарат да се подпиша под дори престъпно в някои отношения искане за ваксини. Не могат. Даже по време на Октомврийската революция декретите на Ленин не са минавали за 3 дни”, каза Борисов.

 

 

Като пример за бързи действия Борисов даде исканията за промени в съдебния сектор.

„Вкарваме при агнетата вълците.Защото всичките тези промени на парче, на коляно, за дни, на структури, които са по препоръка на ЕК, за да се движат по-бързо делата, КПКОНПИ, за да се отнемат по-бързо имущества от незаконно забогатели – те ги ликвидират”, обясни премиерът в оставка.

Бързо минали и тестовете за изборното законодателство. „Една подредена демокрация в Щатите гласуването по пощите не беше признато от нито един в първия момент от кандидат-президентите, броиха го месеци наред. Ами електронното гласуване? Ще направят хакерите много богати хора”, каза Борисов.

Сачева: Върнахме нивата на безработица отпреди кризата

На работното заседание социалният министър отчете какви помощи продължават да дават за засегнатите от пандемията

„Ще внесем постановление касовото изпълнение на всички тези пари”, добави социалният министър в оставка Деница Сачева.

„Докога ще има Министерски съвет, да си направят правителство, да си взимат мерки. Вие се гласите пак да имаме Министерски съвет, аз се глася да сдаваме”, допълни Борисов.

Той отново упрекна новите партии в Народното събрание, че не вървят по дневния ред на хората.

„Най-важните неща, които хората очакваха да се случат – мажоритарни и избори и да отпадне партийната субсидия. Не знам при какъв диалог, задкулисен, това беше свалено от дневния ред днес. Депутатът Трифонов, с цялото ми уважение към него, обвини ГЕРБ в съглашателство с тези, с които той съглашателства вече един месец”, посочи още Борисов.

 

 

Коментар имаше и по взетото вчера решение България да стартира преговори за доставка на руската ваксина. 

"Това е изключително притеснително и противозаконно решение, защото не може да бъде стартирано, защото има противоречие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина", посочи здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов при премиера. 

​Кабинетът в оставка удължи извънредната епидемична обстановка

По думите му тази ваксина е препарат, който не е медикамент и се използва за профилактика. "За да бъде доставена в страната, както искат от БСП – тя трябва да премине през централизирана процедура на европейско ниво, както изисква Регламент от 2004 година. За мен това е абсолютно невъзможно и най-вече псотавя в опасност живота и здравето на българските граждани, защото не е завършена оценката на нейната безопасност и ефикасност на европейско ниво. Това решение противоречи на българското право и на правото на ЕС", подчерта той. 

Вчера е поставен нов рекорд по ваксинации – имунизирани са над 23 хиляди граждани. "Продължаваме със същия темп. В понеделник пристигат над 200 хиляди ваксини на Pfizer. До края на месец юни може да постигнем колективен имунитет ако продължим с този темп на имунизация", посочи здравният министър. 

Борисов: Искат да работим, а ни наложиха мораториум (ВИДЕО)

„Спазвайте закона. Ние сме лоялно на ЕК правителство. Нямаме нищо против нито руската, нито китайската ваксина. Когато ЕМА я одобри – ние ще поръчаме. До тогава – ние спазваме и българските, и европейските норми и закони. Беззакония – нека те да си вършат – ние няма да го правим", категоричен беше премиерът Бойко Борисов. 

„Работете. Всичко, което правим е в името на хората. Не правете неща, от които после ще се срамувате”, призова министър-председателят.  "Могат да си направят правителство още днес и тогава могат да си докарат ваксини и от Луната. Ваксините са за над половин милион лева. Искат да им подпишем празен чек, без да знаем какво ще правят с тези пари", добави още той.

„Разбира се, че ще реагирате. Ще проведеш един честен и откровен разговор с руския посланик. Ще говориш и за ваксината. В момента, в който ЕМА каже да – ние подписваме договор и казваме „Заповядайте”. Не защото ваксината е руска, а защото спазваме правилата”, заяви Борисов.