Днес кралицата отбелязва официално своя празник

Кралица Елизабет Втора, родена на 21 април 1926 г., днес чества официално своя 95-и рожден ден. На фона на скорошната загуба на Нейно Величество и на продължаващата пандемия, отбелязването на празника ще бъде лишено от обичайната си пищност и обществени фанфари.
Обичайното място за провеждане на традиционния парад по случай рождения ден на кралицата е Бъкингамският дворец. За втора поредната година обаче сведеното до скромен мащаб събитие ще бъде в замъка Уиндзор. За Елизабет Втора това ще бъде първият парад от 73 години без съпруга й принц Филип, който почина на 9 април на 99-годишна възраст. На тазгодишното събитие кралицата ще бъде придружена от своя първи братовчед принц Едуард, херцог на Кент.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Защо Елизабет Втора чества рождения си ден два пъти в годината?

Може и да изглежда прекомерно, но британските монарси честват рождените си дни два пъти годишно - един път на датата, на която са родени (21 април в случая на кралица Елизабет Втора) и отново в началото на юни. Датата през юни е избрана отчасти заради прословутото капризно британско време. На прага на лятото британците могат да разчитат на известно количество слънчеви часове, а и по това време градините на Бъкингамския дворец, когато парадът се провежда там, представляват великолепие от цъфнали цветове.

Кралица Елизабет с мил жест за рождения ден на принц Филип (ВИДЕО+СНИМКИ)

Как Елизабет устоява на времето през Втората световна война, оказала се за нея период на формиране?

Елизабет е млада принцеса по време на Втората световна война. От съображения за сигурност баща й, крал Джордж Шести, изпраща нея и сестра й, принцеса Маргарет, в замъка Уиндзор на 40 километра западно от Лондон. По-късно принцеса Елизабет убеждава родителите си да й позволят да служи в британската армия, където се обучава за механик и шофьор на линейки и военни камиони.

73 ГОДИНИ БРАК: Любовната приказка на кралица Елизабет и принц Филип (ГАЛЕРИЯ)

Кога принцеса Елизабет става кралица?

Животът на Елизабет се променя завинаги през 1936 г., когато чичо й, крал Едуард Осми, се отказва от престола, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Баща й Джордж става крал, а Елизабет - престолонаследничка. С течение на времето здравето на крал Джордж Шести се влошава. През 1952 г. той не е в състояние да предприеме планираната обиколка на страните от Британската общност. Вместо него заминават принцеса Елизабет и съпругът й принц Филип. Двойката се намира в отдалечена част на Кения на 6 февруари 1952 г., когато Елизабет научава за кончината на краля. След смъртта му тя автоматично става кралица, въпреки че официалната коронация се състои повече от година по-късно.

Оплаквала ли се е някога публично кралица Елизабет Втора?

Не, никога. Моментът обаче, в който Нейно Величество демонстрира човешка уязвимост, е през 1992 г. Тогава тя прави рядкото признание, че животът й, който погледнат отстрани изглежда съвършен, е белязан от проблемите в брака на три от четирите й деца. Въпреки това кралица Елизабет Втора не се оплаква на английски. Нейно Величество прибягва до латинския, за да определи 1992 г. като "annus horribilus". През същата година избухва и голям пожар в обичания от владетелката замък Уиндзор.

Кой е любимият премиер на кралица Елизабет Втора?

Отговорът на този въпрос знае единствено Нейно Величество. Дори и да бъде запитана, тя няма да отговори. По време на рекордно дългото й управление Великобритания е сменила 14 премиери, а САЩ - 13 президенти.

Актриси, влезли в ролята на кралица Елизабет II (ГАЛЕРИЯ)

Планира ли кралица Елизабет Втора да се оттегли?

Нейно Величество не проявява признаци за подобно намерение. Навремето тя определи позицията си като "работа за цял живот". Кралицата-майка доживя до 101-годишна възраст и дори през последните години от живота си беше в добро състояние и почти до самия край се появяваше на публични места.

Престолонаследникът принц Чарлз вече е на 72 години. Възможно ли е кралица Елизабет Втора да уреди нещата така, че на престола да я наследи внукът й принц Уилям?

Не. Великобритания е конституционна монархия и спазва правилото за наследяване на престола.
Какво кара поданиците на Нейно Величество да изпитват уважение към своята кралица?
Елизабет Втора е уважавана заради достойното си държание през цялото си управление, както и заради лоялността си към дълга. "Уважението към нея се засили през последните години, тъй като хората ценят колко образцово Нейно Величество изпълнява своите задължения, въпреки напредналата си възраст. Тя спокойно може да бъде наречена майка на нацията", казва Полин Макларън, автор на книгата "Кралска треска: британската монархия в потребителската култура".
Преди пет години, когато кралица Елизабет Втора отбеляза своя 90-и юбилей, тогавашният премиер на Великобритания Дейвид Камерън похвали управлението на Нейно Величество, наричайки я "скала на стабилността в един постоянно променящ се свят, будеща възхищение със своето самоотвержено чувство за служба и дълг".

Кейт и Уилям с първа поява след смъртта на принц Филип (СНИМКИ+ВИДЕО)

Преодолявайки редица спънки и предизвикателства през дългия си живот, кралица Елизабет Втора винаги е "поддържала достойнството си, чувството си за дълг и прическата си", заяви навремето актрисата Хелън Мирън, която спечели "Оскар" за превъплъщението си в образа на Нейно Величество във филма "Кралицата". Мирън посвети наградата си на Елизабет Втора. В благодарствената си реч актрисата похвали "куража и постоянството" на монарха. "Тя винаги е здраво стъпила на земята, с шапка на главата, с чанта в ръката, устоявайки на много, много бури", заяви тогава носителката на "Оскар".

Източник: БТА