Срещата му с Путин в Женева обещава сблъсък

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес, че "автократът Владимир Путин" е прав, че двустранните отношения са в ниска точка, но намекна, че Русия може би е по-слаба, отколкото изглежда, и че Москва е надценила силите си в Близкия изток.

Байдън използва срещата на Г-7 в английския морски курорт Карбис бей, за да обяви, че най-богатите демокрации в света сега са изправени пред екзистенциално състезание с "автократите", което ще е определящо за 21 век.

Срещата на Байдън с Путин на 16 юни в Женева обещава сблъсък след споровете на тема шпионаж, хакерство, намеса в избори, Украйна, Беларус и човешките права, предаде Ройтерс.

Байдън, който нарече Путин "убиец" през март, днес представи Русия като поддържаща неприемливо поведение на редица фронтове, но също така посочи собствените й "дилеми" - постсъветският икономически колапс, "прекалено големият залък, труден за преглъщане", който Русия е "захапала" с намесата си в Сирия, както се изрази той, и проблемите с COVID-19.

ДРЕСКОД С ПОСЛАНИЕ: Джил Байдън с призив при първото си посещение в Европа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Запитан защо Путин, който е върховен лидер на Русия от оставката на Борис Елцин насам, не се е променил въпреки дългогодишните западни санкции, Байден отвърна със смях: "Защото е Владимир Путин".

"Автократите имат огромна власт и не им се налага да отговарят пред обществеността", поясни Байдън. "Едва ли ще го разубедя.Той иска да продължава така". Според Байдън обаче Русия е по-слаба, отколкото изглежда.

"Русия има собствени дилеми - справянето с икономиката си, справянето с ковид и справянето не само със САЩ и Европа, но очевидно и с Близкия изток. Русия предприе дейности, които ние смятаме за противоречащи на международните норми, но също така захапа някои истински проблеми, които трудно ще преглътне", каза американският президент.

Източник: БТА